Καλπάζουν οι τιμές της βιομηχανίας τροφίμων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι οποίες  στην εκκίνηση της χρονιάς έτρεχαν με 30% για να μειωθούν εν μέρει τους επόμενους μήνες αλλά διατηρούν διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τα αποκαλυπτήρια της ΕΛΣΤΑΤ με την καταγραφή των μηνιαίων μεταβολών ανόδου των τιμών των τροφίμων είναι η απάντηση για το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου.

Οι τιμές της  Βιομηχανίας τροφίμων από τις αρχές Ιανουαρίου – Μαΐου τρέχουν άνω του  20%  στο πεντάμηνο βραχυκυκλωνοντας το λιανεμπόριο το οποίο απορροφά ένα μέρος των ανατιμήσεων.

Η ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται από 821 επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων και συγκεντρώνει 2.713 τιμές , αναδεικνύει ότι τα αίτια  της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, παρακολουθούνται 403 προϊόντα εγχώριας αγοράς και 171 προϊόντα εξωτερικής αγοράς, από τα οποία 141 διατίθενται σε χώρες της Ευρωζώνης και 156 διατίθενται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Για την ΕΛΣΤΑΤ τα 4 στα 10 τρόφιμα προέρχονται από την ευρωπαϊκή βιομηχανία και 6 στα 10 από την εγχώρια , η οποία ανεβάζει τις τιμές σε μονοψήφιο ποσοστό που κατά μέσο όρο  φθάνει στο 8% ενώ τα προϊόντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τρέχουν με διψήφιο ποσοστό12%.

Η εισαγόμενη και εγχώρια ακρίβεια των τροφίμων αδειάζουν το πορτοφόλι  των καταναλωτών ενώ η κυβέρνηση τη συντηρεί με νέο market pass.

Τον Ιανουάριο ο δείκτης  τιμών παραγωγού της εξωτερικής αγοράς τροφίμων ενισχύθηκε  κατά 17,6% και η εγχώρια αγορά κατά 13,3%. Η μηνιαία μεταβολή καταναλωτή ενισχύθηκε  κατά 15,4%. Στο λιανεμπόριο το 50% των ανατιμήσεων δεν πέρασε στην αγορά διότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο ενδεχόμενο να περάσουν το σύνολο των αυξήσεων  φοβούνται ότι θα καταρρεύσει η κατανάλωση διότι ένα προϊόν με λιανική τιμή  στα 5  ευρώ  θα πρέπει να διπλασιαστεί.

Τον Φεβρουάριο η βιομηχανία των τροφίμων της εξωτερικής αγοράς ανέβασε τις τιμές  κατά 14,6% και η εγχώρια αγορά κατά 12,6%. Τον ίδιο μήνα ο δείκτης καταναλωτής των τροφίμων ενισχύθηκε κατά 14,8% σε σύγκριση  με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Η ίδια πολιτική της βιομηχανίας  συνεχίστηκε  και τους επόμενους μήνες πιέζοντας  τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ακρίβεια στα  τρόφιμα που μέχρι σήμερα  η κατάσταση γίνεται μη ελεγχόμενη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος