Στην …πρίζα βάζει  περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θεόδωρος  Σκυλακάκης, ο οποίος αφού μοίρασε 56 δισ. ευρώ  από την  θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στο Ενέργειας  σκέφτεται ως υπουργός Οικονομικών αφού θέλει να  βάλει τέλος στις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Τα έσοδα του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας, έχουν μειωθεί δραματικά.

Το μήνα Ιούνιο έφθασαν μόλις τα 15, εκατ. ευρώ και προέρχονται από τους παραγωγούς ενέργειας. Οι επιδοτήσεις του Ιούλιου όπως του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο  κ. Σκυλακάκης σκέπτεται ως  …υπουργός Οικονομικών θέτοντας ως πιο βασικό στόχο  την επενδυτική βαθμίδα και το γεγονός ότι ήταν στη λίστα Επικρατείας τον απομακρύνει εν μέρει από την καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  θα  παρουσιάσει της  προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Αναμένεται να αναφερθεί στα καυτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία  όπως είναι οι επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Τα νοικοκυριά στο ενδεχόμενο να μη λάβουν κρατική στήριξη τον Ιούλιο  τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι ακριβότερα έως 10% σε σχέση με τα τιμολόγια του Ιουνίου.

Οι πάροχοι ενέργειας σχεδόν στο σύνολο του έδωσαν τις ίδιες τιμές χρώσης του Ιούλιο με αυτές που ήταν του Ιουνίου αλλά η απουσία της επιδότησης των 0,015  ευρώ ανά KWh καθιστούν πιο ακριβά τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν και την ακρίβεια σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Πάντως  η οριστική απόφαση  γα τη συνέχιση των επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών  θα ληφθεί από κοινού με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Κυβερνητικές  πηγές  λένε ότι ότι το μέτρο  θα συνεχιστεί για όσο  χρειαστεί. Βέβαια αν αποσυρθεί τον Σεπτέμβριο  τα τιμολόγια θα γίνουν πιο ακριβά  διότι οι πάροχοι διαπιστώνουν  ότι η αγορά του φυσικού αερίου ενισχύθηκε  τον τελευταίο  μήνα με την τιμή του TTF να παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωροπουλος