Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 εξέφρασε ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης, κατά τον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της 13ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την ικανοποιητική πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022 καθώς εκτελούνται ομαλά και με υψηλούς ρυθμούς οι αντίστοιχες πληρωμές ενώ σημείωσε ότι το 2022 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορρόφησης με 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Παπαγιαννίδης «επισήμανε ότι μέχρι σήμερα υπήρξε επιτυχής ανταπόκριση ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδυτικών κυρίως μέτρων του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων, τοπικά προγράμματα LEADER) και ως προς την ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως οι Γεωργικοί Σύμβουλοι και η Συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που υπήρξε ως προς το σχεδιασμό και την ενεργοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2021-2022».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο οι πληρωμές των μέτρων με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα του προγράμματος έχουν ως εξής:

* Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού – 800.244.206,12 ευρώ

* Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων – 2.661.108,57 ευρώ

* Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων – 686.159.573,12 ευρώ

* Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα – 320.911.304,37 ευρώ

* Βιολογική γεωργία – 639.195.847,45 ευρώ

* Ενισχύσεις περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα – 1.510.392.916,47 ευρώ

* Ομάδες τοπικής δράσης LEADER – 199.395.231,94 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τα μέλη ενημερώθηκαν για:

– Την Πρόοδο Υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022,

– Την Ετήσια Έκθεση υλοποίησης του ΠΑΑ 2023 με αναφορά στο έτος 2022

– Την πρόοδο δύο εξαιρετικά σημαντικών μέτρων του ΠΑΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την προώθηση της συνεργασίας και την καινοτομίας ως μέσο για την αλλαγή παραγωγικής κουλτούρας, τα Μέτρα 9 και 16 αντίστοιχα

– Τη συμμόρφωση των παρεμβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., καθώς για πρώτη φορά δίνεται μεγάλη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ την περίοδο 2023-2027 με την εισαγωγή του μηχανισμού της κοινωνικής αιρεσιμότητας μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Συνετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη Ειρήνη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νικόλαος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης, ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νικόλαος Παυλονάσιος και ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ») και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, P. Busz.