Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ΓΕΚ Τέρνα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης.

Μιλώντας χθες στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση ανέφερε πως είναι «πεπεισμένος πως ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στην καλύτερη θέση που έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία πάνω από 50 χρόνια της δραστηριοποίησής του, με ρεαλιστική προσδοκία για αυξημένα μερίσματα και σημαντική δημιουργία υπεραξίας τα επόμενα χρόνια. Τα καλύτερα έρχονται».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ΓΕΚ Τέρνα υλοποιεί επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ, σε Παραχωρήσεις και Ενέργεια, χωρίς σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του Ομίλου έως το 2027.

Φέτος το capex είναι 2 δις. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το οικονομικό κλείσιμο για την Εγνατία Οδό.

Η σύμβαση για την Εγνατία Οδό κατατίθεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον επόμενο μήνα και όπως εκτιμάται ο αυτοκινητόδρομος θα περάσει στη διαχείριση της ΓΕΚ Τέρνα μέχρι το τέλος του έτους και αφού καταβάλλει στο δημόσιο το εφάπαξ τίμημα, ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα χαρακτήρισε την προσθήκη της Εγνατίας Οδού στο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων, game changer για τον Όμιλο και γενικότερα – συμπλήρωσε – πως οι Παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, θα διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του. Θα αποφέρουν σταθερά, προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ενώ οι σχετικές επενδύσεις – στο πλαίσιο των συμβατικών όρων που κατά κανόνα περιλαμβάνουν τα έργα παραχωρήσεων – είναι προστατευμένες έναντι των διεθνών αναταράξεων στην αγορά των επιτοκίων.

Μετά την προσθήκη της Εγνατίας η ΓΕΚ Τέρνα θα έχει υπό διαχείριση περισσότερα από 1.500 χλμ. αυτοκινητοδρόμων και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή κλπ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της κατασκευής είναι σήμερα 5,5 δις. ευρώ σημαντικό τμήμα του οποίου αφορά κατασκευές – επενδύσεις του Ομίλου και άρα έχει περιορισμένο ρίσκο. Επιπλέον, τα έργα για λογαριασμό τρίτων έχουν εξασφαλιστεί με αυστηρά κοστολογημένες προσφορές και με ρήτρες που σε μεγάλο βαθμό τα προστατεύουν από απότομες διακυμάνσεις στο κόστος.

Επιπλέον η παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι το φθινόπωρο θα ξεπεράσει τα 1.200 MW, μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σε 3.000 MW και πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχει φτάσει τα 6 GW, ενώ   ο Ήρων, εισήγαγε πρώτος τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια (PPAs) και πρόσφατα «έσπασε» το φράγμα του 10% στο μερίδιο της αγοράς προμήθειας.

Ο κ. Περιστέρης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «η έλλειψη εργατικού προσωπικού αφορά όλο το δυτικό κόσμο και πολλούς κλάδους στην Ελλάδα. Γίνεται προσπάθεια να δοθούν άδειες για προσωρινή είσοδο αλλοδαπών εργαζομένων με συντεταγμένες διαδικασίες και για συγκεκριμένο χρόνο». Κατέληξε πως δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων και αν ναι σε ποια έκταση.

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ Τέρνα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την έκδοση εγγυητικών επιστολών. «Όποια εταιρεία έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το τραπεζικό σύστημα λαμβάνει τις εγγυητικές που χρειάζεται» σημείωσε.

Αναφορικά με την άνοδο των επιτοκίων σχολίασε: «Επηρεάζει το σύμπαν. Εμείς στο μεγαλύτερο μέρος των παλιών έργων μας έχουμε φροντίσει να υπάρχει αντιστάθμιση των κινδύνων αύξησης των επιτοκίων και στις μελλοντικές επενδύσεις όπου επηρεάζονται οι αποδόσεις κάνουμε τους νέους υπολογισμούς και επιλέγουμε αυτές που θα δώσουμε προτεραιότητα».

Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, οι πρόδρομες εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν εντός του Ιουλίου, εφόσον ληφθούν οι αναγκαίες άδειες. Εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, με προοπτική να λειτουργήσει το 2026, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή στην οποία η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60% και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Η γενική συνέλευση της ΓΕΚ Τέρνα μεταξύ άλλων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,684 εκατ. με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,57 σε 0,77 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,684 με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,77 σε 0,57 ευρώ και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,20 ευρώ ανά μετοχή.