Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερδιπλασιασμός των ρυθμίσεων  δανείων παρατηρήθηκε τον Μάιο σε σχέση με  τον Απρίλιο στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Συνολικά 805 αιτήσεις πήραν παράταση για την εξόφληση των δανείων τους, από 274  που ήταν  τον προηγούμενο μήνα. Η αξία των δανείων ανήλθε σε 1.85 δις ευρώ, σε σύνολο 2,35 δις ευρώ, εκ των  οποίων τα 515 εκατ. ευρώ βρίσκονται μια ανάσα από την τελική ρύθμιση. Πάντως το ύψος των δανείων που περιμένουν μία δεύτερη ευκαιρία ανέρχονται σε 18,2 δισ ευρώ με τους δανειολήπτες να προχωρούν βήμα προς βήμα  προς το τελικό τους προορισμό. Βέβαια οι ρυθμοί κινούνται με αργό ρυθμό διότι οι δανειολήπτες διότι δεν προχωρούν  την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έφτασε στο τελικό στάδιο ρύθμισης  διαμορφώθηκε σε 5.434 τον Μάιο από 4. 630 που τον Απρίλιο.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έχει δεχθεί 34.800 αιτήσεις, οι οποίες  βρίσκονται στα αρχικά στάδια και απομένουν μερικά βήματα για την ολοκλήρωση της αίτησης.

Τα φυσικά πρόσωπα καλύπτουν το 74% του συνόλου των δανείων που βρίσκονται  σε καθυστέρηση και αντιστοιχεί στο ποσό των 13,4 δις  ευρώ.  και  το υπόλοιπο 26%  που αντιστοιχεί σε 4,7 δισ  ευρώ αφορά επιχειρήσεις.

Το φορτίο για τα φυσικά πρόσωπα προέρχεται από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες , Funds,  servicers) και ανέρχεται σε 11 δις  ευρώ και τα υπόλοιπα 2,4 δισ ευρώ αφορούν το Δημόσιο.

Από 15 έως 20 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων.  

Οι δανειολήπτες που εξασφάλισαν ρύθμιση έφθασε τα 18 χρόνια ως  μέση διάρκεια αποπληρωμής  για χρέη προς  το Δημόσιο και 15 έτη  αποπληρωμής προς  τους χρηματοοικονομικούς  φορείς.  Το 33%  των ρυθμίσεων είχε  χρόνο  αποπληρωμής  τα 20 χρόνια.

Στο 22,2% διαμορφώθηκε η διαγραφή χρέους προς  το Δημόσιο και στο 32,3% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Σε ποσοστό 41% δηλαδή σε  629 κατ. ευρώ έλαβαν  διαγραφή χρέους  μεγαλύτερου του 30.

 Το κούρεμα φτάνει στο 22%  για τα στεγαστικά δάνεια.

Στα στεγαστικά  δάνεια  η διαγραφή ήταν στο 22,5%  ενώ το «κούρεμα» στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθε στο  41,6% και στα καταναλωτικά δάνεια  στο 33,6%. Αξίζει  να σημειωθεί οι ρυθμίσεις αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων εκτός  του Εξωδικαστικού  Μηχανισμού ξεπερνά το 50%. Τα  επιτελεία των Funds  έχουν δώσει  σαφείς οδηγίες προς  τους  servicers για το ύψος του κουρέματος, το οποίο θεωρείται σχετικά  υψηλό από τους πιστωτές  διότι θεωρούν ότι οι δανειολήπτες έχουν  κρυφά εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος