Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τμήμα του ΣΔΙΤ, Ultra-Fast Broadband (UFBB) για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, περνά στην υλοποίησή του.

Ο ΟΤΕ ο οποίος αναλαμβάνει τρεις από τις επτά συνολικά γεωγραφικές περιοχές (lots) στις οποίες είναι χωρισμένο το UFBB έχει κληθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράψει τη σχετική σύμβαση την ερχόμενη Τρίτη (6 Ιουνίου).

Το UFBB, συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διάρκειας 26 ετών. Χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ με 249 εκατ. (ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ΕΣΠΑ 2021 – 2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το δίκτυο οπτικών ινών που θα κατασκευαστεί θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο.

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps, ενώ θα καλυφθούν και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Δεν υφίσταται εκτίμηση για το πότε θα υπογραφεί η αντίστοιχη σύμβαση με ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms που έχει πλειοδοτήσει για τις υπόλοιπες τέσσερις γεωγραφικές περιοχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού εξετάζει τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ θα καλύψει με δίκτυα οπτικών ινών, περίπου 124.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις (Lot 1) σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας), 122.000 (Lot 3) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και περίπου 101.000 (Lot 7) σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Όπως υποχρεούται από τη διαδικασία ο ΟΤΕ έχει ιδρύσει για την υλοποίηση του UFBB την μονοπρόσωπη ειδικού σκοπού εταιρεία, υπό την ονομασία, UltrafastOTE, και αντιστοίχως οι Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms, την Τerna Fiber.

Το εν λόγω ΣΔΙΤ έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρέλαβε η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να σταθεί δυνατόν να επισπεύσει τις διαδικασίες. Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των προς υπογραφή συμβάσεων, κάτι που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις. Η ανακήρυξη των αναδόχων έγινε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού 15.02.2022, δηλαδή για να έρθει η ώρα της υπογραφής τουλάχιστον από τον ένα ανάδοχο πέρασε πάνω από ένας χρόνος.