Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond, από τις 24 έως τις 26 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, την Πέμπτη 25 Μαΐου, διοργανώθηκε κεντρική εκδήλωση με θέμα «Αναπτύσσοντας καινοτόμες επιχειρήσεις – Gazelles στη Βαλκανική Μεσόγειο», όπου παρουσιάστηκε η εμπειρία από το Ευρωπαϊκό Έργο GAZELLE – orGAniZing accELaration for high-potential innovative SMEs, του προγράμματος INTERREG Balkan – Mediterranean 2014-2020. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΒΕΑ, συντονιστής εταίρος του Έργου, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), εταίροι του Έργου.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ομιλία της τόνισε ότι: «Oι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ειδικά όπως αυτές αποτυπώνονται τα τελευταία χρόνια στους σχετικούς δείκτες, βελτιώνονται με ρυθμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στόχος μας είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, με συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Το ΕΒΕΑ ηγείται αυτής της προσπάθειας, για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα, καθώς είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ευρώπη που δημιούργησε το 2014, σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων κι αργότερα Επιταχυντή Επιχειρήσεων και Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε στις μικρές επιχειρήσεις, που ξεκινούν τώρα και ασχολούνται με την καινοτομία, την ευκαιρία να αναπτυχθούν», είπε χαρακτηριστικά. Η κυρία Εφραίμογλου πρόσθεσε πως οι ελληνικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μπορούν να δείξουν τον δρόμο της επιτυχίας» και υπογράμμισε: «Εμείς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε πρωτοβουλίας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων εξέφρασε την άποψη πως «το οικοσύστημα στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και με το Elevate και με τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Enterprise Greece, έχει φτάσει πλέον σ’ ένα επίπεδο όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν τη γνώση, να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται». Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως στόχος της Enterprise Greece είναι να φέρει σε επαφή τις επιχειρήσεις με επενδυτές, αλλά και να «προβάλλει τη χώρα ως προορισμό για τους επενδυτές, αφού υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να επενδύσουν».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ, μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και Επ. Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών, και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη και την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο Alfredo Coppola, co-CEO του US Market Access Center, της μακροβιότερης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων στη Silicon Valley, αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία ανάπτυξης καινοτόμων ΜμΕ. Επίσης, ο δρ. Αντώνης Λιβιεράτος, Επ. Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, περιέγραψε το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών αγγέλων. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η εμπειρία από το Ευρωπαϊκό Έργο GAZELLE, τόσο από την πλευρά των εταίρων του Έργου από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία όσο και από την πλευρά των συμμετεχουσών νεοφυών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, την Παρασκευή 26 Μαΐου, διοργανώθηκε από τους εταίρους pitch session νεοφυών επιχειρήσεων ταχείας ανάπτυξης, όπου είκοσι μία (21) επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε 60 επενδυτές και επιχειρηματικούς αγγέλους. Συγκεκριμένα, παρουσιάσεις έκαναν οι εταιρίες: οι ελληνικές CAMPSAROUND, IVOLUNTRY, VIVESTIA, QUETRI, ATHLETON, UNLIMITΕD ADRENALINE, ELECTRIBE, INTELIGG, DATAPHORIA, PROJECT PARENTING, RHOE, WELLBEE, KLEESTO και QUANTUM NEURAL TECHNOLOGIES, η κυπριακή IREROBOT, η βουλγαρική Voca Academy και οι εταιρίες Avtomotodrom, CarbCoin, Hovercraft Adria, MIR-JOS LLC Tetovo και Green Transport από τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην έκθεση Beyond 2023 είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δικό τους περίπτερο νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες/επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ του ΕΒΕΑ και στον επιχειρηματικό επιταχυντή του διαβαλκανικού Ευρωπαϊκού Έργου GAZELLE.