Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της πόλης έως το 2030, ο Δήμος Πεντέλης έχει εκπονήσει και εφαρμόζει σχέδιο για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος και κατ’ επέκταση τη μείωση και του ενεργειακού κόστος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά υπέγραψε τη σύμβαση για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 557.108,76 ευρώ και το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα μήνες.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα δύο κτίρια θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά, από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτίριο των Μελισσίων και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για το κτίριο της Νέας Πεντέλης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα είναι της τάξης του 84% για το πρώτο και της τάξης του 65% για το δεύτερο, ενώ οι εργασίες που θα γίνουν θα συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2).
«Έχουμε βάλει σε τροχιά ενεργειακής αναβάθμισης όλα τα κτίρια του δήμου μας και τον δήμο σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας το 2030», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κεχαγιά και πρόσθεσε: «Οι πολιτιστικές και οι καλλιτεχνικές δράσεις πλέον θα φιλοξενούνται στους σύγχρονους χώρους και μάλιστα σε χώρους ενεργειακά, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους, πάντα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιούμε και χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δήμο μας».