Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εθνικές κάλπες της Κυριακής 21ης Μαΐου απορρύθμισαν τους προμηθευτές ενέργειας αφού οι 8 στους 10 προμηθευτές δεν προχώρησαν στην ανάρτηση των νέων τιμολογίων ενέργειας του Ιουνίου όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Οι εταιρείες λόγω των αδειών στο προσωπικό για την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων δεν ήταν εφικτή η ανάρτηση των νέων τιμών το Σάββατο 20 Μαΐου.

Αντίθετα η ΔΕΗ έδειξε ετοιμότητα και ανήρτησε κανονικά το τιμολόγιο Γ1 δίνοντας ως τιμή τα 0,155 ευρώ ανά KWh.

Πρόκειται γα ελαφρά μείωση της τιμής κατά 0,004 λεπτά ανά KWh σε σχέση με του προηγούμενου μήνα που είχε δώσει 0,159. Με δεδομένο ότι γνωρίζουμε την κρατική επιδότηση η οποία ανέρχεται σε 0,015 λεπτά η τελική τιμή για τα νοικοκυριά να υποχωρεί στα 0,14 ευρώ ανά Kwh.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ένα μικρό βήμα προς την αποκλιμάκωση της λιανικής τιμής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Λόγω της αδυναμίας των υπολοίπων προμηθευτών να κινηθούν προς την ανάρτηση των τιμολογίων του Ιουνίου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Από τον περασμένο Αύγουστο που τέθηκε σε εφαρμογή τα νέο τιμολόγιο η ΔΕΗ από τον περασμένο Οκτώβριο συνέβαλε στη μείωση των τιμών αλλά δεν ακολουθούσαν οι υπόλοιποι προμηθευτές διότι η τελική τιμή διαμορφώνονταν από την κρατική επιδότηση.

Ανάμεσα στις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στη δημοσιοποίηση του νέου τιμολογίου του Ιουνίου ήταν η nrg.

Το πρόγραμμα που κάνει γκελ είναι το on time.

Η τιμή του Ιουνίου είναι στα 0,08540 ευρώ ανά KWh η οποία μετά την επιδότηση των 0,015 πέφτει στα 0,70 λεπτά ανά Kwh με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνει εμπρόθεσμα το λογαριασμό σε αντίθετη περίπτωση η τελική τιμή ξεπερνά τα 0, 12 λεπτά ανά KWh.

Να σημειωθεί η τρέχουσα τιμολόγηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα παραμείνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ , η οποία διατυπώθηκε πριν από τις κάλπες της Κυριακής 21ης Μαΐου.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το διάλειμμα των δύο ημερών πριν από τις κάλπες με την χονδρεμπορική τιμή να κατρακυλά προς τα 60 ευρώ ανά MWh , οι επόμενες συνεδριάσεις την οδήγησαν προς τα 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα για την Τρίτη 23 Μαΐου η τιμή της ανήλθε στα 101,13 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος