Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

         Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας Aegean, ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε συνέχεια της συνεργασίας που σύναψε τον περασμένο Μάρτιο με την καναδική CAE. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρούσα επένδυση που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, αναμένεται να είναι έτοιμη πριν την εκπνοή του 2023 και σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της επένδυσης στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών. 

   Mάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η Aegean οργάνωσε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της CAE στη Μαδρίτη, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι μια καλύτερη εικόνα για τις εγκαταστάσεις, την τεχνολογία, αλλά και την εκπαιδευτική εμπειρία που θα παρέχεται στο νέο κέντρο της AEGEAN και της CAE στην Αθήνα σε λίγους μήνες. Τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής, ξεναγήθηκαν στους χώρους και απέκτησαν μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης “πιλοτάροντας” έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου, ενώ συμμετείχαν ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

    
Η σημασία της επένδυσης για την Aegean και την Ελλάδα

   Μέσα από αυτή την επένδυση, όπως τόνισαν από την Μαδρίτη τα στελέχη της ελληνικής εταιρίας, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. Στο μεταξύ, η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο.

    
Πού θα βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων AEGEAN CAE

   Το κέντρο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα αποτελεί μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 m2 της AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι περίπου 2.800 m2 και θα έχει χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Η κοινοπραξία θα λειτουργεί αρχικά με τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμού εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας.

   Σε πλήρη δυναμικότητα, το κέντρο θα λειτουργεί με επτά προσομοιωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη δυναμικότητα, το κέντρο θα μπορεί να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και 10.500+ πλήρωμα καμπίνας ετησίως. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη. Στην ερώτηση αν το εν λόγω κέντρο θα είναι διαθέσιμο και σε άλλους χειριστές στην περιοχή, τα στελέχη της Aegean τόνισαν ότι θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους χειριστές στην περιοχή, για την απόκτηση επιπλέον ικανότητας κατάρτισης. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα θεωρείται στρατηγική τοποθεσία, αφού θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα και το πιο προηγμένο στην περιοχή. “Όταν ανοίξει το κέντρο, οι πιλότοι δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας για την εκπαίδευσή τους”, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

    
Το κέντρο εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη

   Σε ό,τι αφορά την καναδική εταιρία CAE, η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.

   Σε ιδανική τοποθεσία, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως. Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.

   Υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787. Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές, τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Διατίθενται είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές. Επίσης, το κέντρο της CAE στη Madrid στεγάζει επίσης ένα εστιατόριο, ερμάρια και χώρους αποσκευών, δωρεάν χώρο στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.