ECB - EKT - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Φρανκφούρτη
ECB - EKT - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Φρανκφούρτη
Πηγή Εικόνας: Image: Solvency Ii Wire

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε την πρώτη δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του κύριου προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024, με σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών τεχνολογιών και ικανοτήτων σε όλη την ΕΕ. Οι προσκλήσεις, ύψους άνω των 122 εκατ. ευρώ, απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και άλλες οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και τις συνδεδεμένες χώρες.

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, αυτός ο γύρος επενδύσεων χρηματοδοτεί την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με 32 εκατ. ευρώ για το δίκτυο Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο θα συμβάλει στην καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι και θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ανώνυμα υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Θα πραγματοποιηθούν επίσης επενδύσεις στους κόμβους του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο αναφοράς της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα βοηθάει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και σε ένα πληροφορικό σύστημα αφαίρεσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το διαδίκτυο. 

Επιπλέον, με 31 εκατ. ευρώ θα στηριχθούν έργα στον τομέα των δεδομένων, για επενδύσεις στο έργο «Γονιδίωμα της Ευρώπης», με το οποίο θα συγκροτηθεί μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων γονιδιώματος αναφοράς, χάρη στην οποία αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην έρευνα, την καινοτομία, την πρόληψη ασθενειών και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. 

Για έργα στις υποδομές υπολογιστικού νέφους και υπολογιστικής παρυφών θα δοθούν 25 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη μιας ασφαλούς συνεργατικής πλατφόρμας για τους κλάδους της αεροναυτικής και της ασφάλειας.   

Θα διατεθούν επίσης 18 εκατ. ευρώ για έργα τεχνητής νοημοσύνης και 16 εκατ. ευρώ για την προώθηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, με χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στους ημιαγωγούς, καθώς και για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μαθητών και ιδίως των μαθητριών. 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις εν λόγω προσκλήσεις είναι η 26η Σεπτεμβρίου 2023. Νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για την περίοδο 2023-2024 θα δημοσιευθούν στα τέλη Μαΐου, καθώς και αργότερα μέσα στη χρονιά. Το πρόγραμμα εργασίας για την περίοδο 2023-2024 έχει συνολικό προϋπολογισμό 909,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 392 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δράσεις το 2023.