Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Παράπονα  προς την κυβέρνηση  απηύθυναν οι ζαχαροπλάστες αφού δεν τους λύνει βασικά προβλήματα όπως είναι οι αδειοδοτήσεις των καταστημάτων ενώ οι τελευταίες ανατιμήσεις των πρώτων υλών τους ροκανίζουν και το ελάχιστο λειτουργικό κέρδος που τους  έχει απομείνει.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης επικεφαλής της αλυσίδας «Βενέτη», ανακοίνωσε την ίδρυση  της  Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής που αποτελεί την ένωση δυνάμεων του κλάδου, ο οποίος όπως είπε  βρίσκεται μερικά βήματα από την εξαφάνιση.

Τόνισε ότι τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία είναι υπό διωγμών αρχικά από την  κυβερνητική ολιγωρία και στη συνέχεια από το υψηλό κόστος παραγωγής.

Αίσθηση  προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του , λέγοντας ότι οι επαγγελματίες της  κατηγορίας ελέγχονται και εποπτεύονται από 30 κρατικές υπηρεσίες, όταν  οι παράνομοι διακινητές ναρκωτικών ελέγχονται το πολύ από δύο κρατικές υπηρεσίες και οι ζαχαροπλάστες από δεκαπλάσιες υπηρεσίες.

Η νέα επαγγελματική ένωση επιχειρηματιών ζαχαροπλαστικής εκπροσωπεί πάνω από 20 εταιρείες , 300 καταστήματα και πάνω από 5.000 εργαζόμενους και συστήθηκε για την προστασία του επαγγέλματος των αρτοποιών ζαχαροπλαστών .

Ο  κ. Μονεμβασιώτης υποστηρίζει ότι τα ζαχαροπλαστεία είναι θεματοφύλακας της  ελληνικής  κουλτούρας και της ελληνικής γεύσης.

Ένα από τα καυτά θέματα που απασχολεί τους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες είναι η αδειοδότηση. Σήμερα η έκδοση άδειας λειτουργίας απαιτεί  2,5 χρόνια,  αν είναι σε διατηρητέο κτίριο θέλει πάνω από τέσσερα χρόνια και όταν το κατάστημα είναι στο ιστορικό κέντρο φτάνει τα 10 χρόνια.

 

Τα αιτήματα του κλάδου προς την κυβέρνηση

 Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής , η άδεια λειτουργίας  του καταστήματος  να γίνεται από δύο υπηρεσίες από το υπουργείο Οικονομικών και από τις υγειονομκές αρχές και  κυρίως να μην  να απαιτούνται 40 έγγραφα για τη λειτουργία ενός  καταστήματος.

– Να  γίνει ότι είναι δυνατόν να απαλλαγούν  οι ιδιοκτήτες  των ζαχαροπλαστείων από την γραφειοκρατία.  Ζητείται η εξάλειψη της πολυνομίας που δημιουργεί συνθήκες μη νομιμότητας.

– Οριστική ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε έξι ημέρες με συνεννόηση του εργαζόμενου και του εργοδότη. Η αύξηση του βασικού μισθού θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

– Διευκόλυνση εισαγωγής εργαζόμενους από χώρες της Ανατολικής Ευρώπη και Λατινικής Αμερικής

– Μείωση των προστίμων. Πρέπει να απαλλαγούμε από τα τρικ με τους ΚΑΔ.

 

Η ενεργειακή κρίση και άνοδος των πρώτων υλών.

 Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των βασικών πρώτων υλών στη ζαχαροπλαστική έπληξε το μεροκάματο των ανθρώπων που εργάζονται  Τα καταστήματα δεν

έχουν μηχανισμούς σούπερ μάρκετ, που μπορεί άμεσα να περάσει τη νέα τιμή στον

καταναλωτή. Είναι παραγωγοί γλυκισμάτων και χρειάζονται από 25 έως 40 πρώτες ύλες.  Είναι ανέφικτο να κάνεις κοστολόγηση των πρώτων υλών με αυτούς τους ρυθμούς. Έτσι οι ζαχαροπλάστες απορροφούν τις ανατιμήσεις μια φορά κάθε τρία χρόνια  προχωρώντας σε μικρές  ανατιμήσεις για να περισώσουν ότι μπορούν .

Ο κ. Μονεμβασιώτης σημείωσε ότι δυο φαστ φουντ  της οργανωμένης εστίασης κοστίζουν όσο ένα αρτοζαχαροπλαστείο και έξι καταστήματα που σερβίρουν καφέ όσο ένα αρτοζαχαροπλαστείο, τονίζοντας  ότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά.