Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καινοτομία ως μέσο ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στους Δελφούς και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δήμαρχοι από δέκα πόλεις της Ελλάδας ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην ενότητα με τίτλο «Ματιά στο μέλλον» και αναφέρθηκαν στο πώς μπορούν να ενδυναμωθούν οι πόλεις «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που είχε αυτή η θητεία, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Την χαρακτήρισε «ανορθόδοξη θητεία», στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διαχείριση λυμάτων και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα καμία από τις πρωτοβουλίες για την καινοτομία, αν δεν πείσουμε τους πολίτες πως πραγματικά νοιαζόμαστε. Καινοτομία θα είναι να βρούμε τρόπο να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν».

Ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «έχουν γίνει βήματα στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της ψηφιακής εξυπηρέτησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην πόλη του ως ένα αποθετήριο διαχρονικών αξιών. «Αυτές οι αξίες στο πέρασμα του χρόνου δεν αλλάζουν τον σκληρό τους πυρήνα. Για πρώτη φορά πέρυσι, η πόλη μας ήρθε σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Αξιοποιήσαμε την περίοδο της πανδημίας για ανάπτυξη», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε: «Περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλάξαμε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες. Περάσαμε σ’ ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μοντέλο, με 2.000 χρήστες σε καθημερινή βάση. Ψηφιοποιήσαμε όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή της η δημοτική βιβλιοθήκη μας και ο πολιτιστικός μας φορέας». Και πρόσθεσε: «Στην πόλη έχουμε μια αναπτυξιακή έκρηξη. Η πολεοδομία Χανίων είναι η τρίτη στον αριθμό αδειών».

Στην εκπαίδευση των δημοτών, προς αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών, εστίασε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μέσα στην πανδημία μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία. Η Πρέβεζα κατάφερε να προβληθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας». Και πρόσθεσε: «Η κουλτούρα της καινοτομίας πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση».

«Ξεκινήσαμε το 2019 αξιοποιώντας καινοτομίες για το πάρκινγκ και τη δημοτική συγκοινωνία, προωθώντας και τη χρήση ποδηλάτων. Θεσμοθετήσαμε τις θέσεις πάρκινγκ για εγκύους. Πολλές είναι και οι εφαρμογές, σχετιζόμενες με την ανακύκλωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον πολιτισμό», είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, ανέφερε ότι προχωρά η ψηφιοποίηση στην πόλη με γρήγορους ρυθμούς, μίλησε για τα σεμινάρια και τα προγράμματα που «τρέχει» ο δήμος και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει από αγροτικές καινοτομίες, γιατί είμαστε αγροτική περιοχή. Επενδύουμε σε αυτά που μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά, ώστε να μην ξενιτεύονται».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποσκοπούν σε θέσεις εργασίας και για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, σημείωσε: «Αναβαθμίσαμε εμπορικούς δρόμους στις παρυφές της πόλης. Διευκολύνουμε περνώντας γρήγορα διαδικασίες από τα δημοτικά συμβούλια. Έως το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει διαδικασία που να μη διεκπεραιώνεται ψηφιακά».

Στη συζήτηση μετείχε και ο πρόεδρος των δήμων της Κύπρου και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος τόνισε ότι το 2017 προέβησαν σε κοινό σύστημα μηχανογράφησης για όλους τους δήμους της Κύπρου, ενώ πρόσθεσε: «Με το πρόγραμμα smart parking, υλοποιήσαμε κοινό σύστημα διαχείρισης πάρκινγκ σε όλες τις περιοχές, γιατί η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία δεν μπορεί να αλλάζει με τη μετάβαση του πολίτη σε τόσο μικρές αποστάσεις».

Τέλος, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ανέφερε: «Κομβικό μέλημα είναι η καινοτομία να διατηρήσει τις παραδοσιακές δομές και τα δρώμενα. Οι υποδομές τουρισμού είναι το κομβικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε».