«Βασική πολιτική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, καθώς η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, αποτελεί απειλή για την ύπαρξη όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, το οποίο συμμετέχει ως «Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σχολείο διοργάνωσε σε συνεργασία με το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη στο ‘οικοσύστημα’ του πολίτη» με σκοπό της δράσης, οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να διαμορφώσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη πάνω στα ζητήματα αυτά.


Η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, Δέσποινα Αγγελιδάκη, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ομιλητές, τόνισε τη σημασία της κλιματικής αλλαγής στη σημερινή εποχή και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει μελλοντικά. Στην εκδήλωση, εισηγήσεις πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, που χρόνια ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η λέκτορας της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Τάνια Πλουμή, παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων, στους ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς, εξετάζοντας παραμέτρους όπως δημογραφικά, γεωγραφικά, κοινωνικο-πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οικονομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA) Βασίλης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με διάφορους φορείς για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Ελένη Καργάκη, προϊσταμένη στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία μίλησε για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε ένα πρόγραμμα ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ποιότητα των υπόγειων νερών του νησιού, ενώ ο Γεωπόνος – Πληροφορικός, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Χρήστος Στρατάκης, παρουσίασε την «Γεωργία 4.0 και νέες τεχνολογίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που στόχο έχει την ανάπτυξη μιας γεωργίας φιλικής προς το περιβάλλον, εξυπηρετώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου παρουσίασαν, σύμφωνα με την συντονίστρια του προγράμματος Ειρήνη Σωπασή, τη διαδικασία της «κομποστοποίησης» και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πρόβαλαν την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής του ανθρώπου. Όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον εξωτερικό χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και οι μαθητές του τομέα της γεωπονίας, παρουσίασαν τον κομποστοποιητή που έχουν δημιουργήσει.