Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 2.000 έργα και παρεμβάσεις άνω των 2 δισ. ευρώ εκτελούνται σήμερα από την περιφέρεια σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλάζοντας την Αττική προς το καλύτερο, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής του έτους 2022, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «σήμερα η Αττική, είναι ένα απέραντο εργοτάξιο», καθώς τα έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, από την περιφέρεια, τους δήμους, το κεντρικό κράτος αλλά και ιδιώτες επενδυτές, ξεπερνούν σε αξία τα 15 δισ. ευρώ».

Μόνο από την περιφέρεια, πρόσθεσε σε όλο το Λεκανοπέδιο εκτελούνται σήμερα πάνω από 2.000 μεγάλα και μικρά έργα, με προϋπολογισμό άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ το σύνολο των έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ίδιους πόρους, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027 σημείωσε ότι αυξάνεται συνεχώς η ένταξη των πράξεων και η απορροφητικότητα, η οποία έφθασε στο 95,4% κατά την περίοδο 9/2019 -3/2023, καθώς έχουν ενταχθεί 11.869 πράξεις στο ΕΣΠΑ και έχουν πληρωθεί 801.747.302 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εμβληματικά έργα ο κ. Πατούλης μίλησε για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, έργο για το οποίο αναμένεται η οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση και της β΄φάσης, ενώ ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής Ριβιέρας, από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη, στην αναβάθμιση σημαντικών πάρκων (Τρίτση, Αττικό Άλσος) στα 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με εθελοντικές ομάδες.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα λεπτομερώς στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και στις δράσεις που αναπτύσσονται για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, στα μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στην ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων, στην αναβάθμιση των νησιών, των πολιτιστικών τοποσήμων και της προβολής της Αττικής ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Κλείνοντας ο κ Πατούλης υπογράμμισε ότι όλα αυτά «αλλάζουν την Αττική και μεγαλώνουν την αξία της».