Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης θα προχωρήσει ο Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας. Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 8.990.348,44 ευρώ, για το έργο «Ολιστικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Δικτύων Ύδρευσης», με την ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων». Η χρηματοδότηση αφορά στην αντικατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των υδρομέτρων, με «έξυπνα» τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και στην αντικατάσταση της πλειονότητας των συστημάτων ελέγχου διαρροών των δεξαμενών του δήμου.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης των δεδομένων του συνόλου των υποδομών ύδρευσης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εφικτός ο ολοκληρωμένος έλεγχος και η παρακολούθηση των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης και του συνόλου των υποδομών, αλλά γίνεται εφικτή και η συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων του δικτύου ύδρευσης του δήμου.

«Μέσω της ιδιαίτερα υψηλής χρηματοδότησης που καταφέραμε και εξασφαλίσαμε για τον δήμο μας, καλωσορίζουμε μια νέα εποχή για τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης σε ουσιαστικό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης και πρόσθεσε: «Επιπλέον μηδενίζουμε τη μη τιμολογούμενη κατανάλωση, μειώνουμε τις φαινόμενες και πραγματικές απώλειες και βελτιώνουμε την ορθολογική διαχείριση των υποδομών. Έτσι μειώνουμε και το κόστος συντήρησης και επισκευής των αντλιοστασίων, των προωθητικών συγκροτημάτων και του εξοπλισμού των δικτύων, με συνολικό θετικό αποτύπωμα μέσω της εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων, σε μια εποχή όπου παγκοσμίως η έλλειψη νερού, αρχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου».