Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από τον επιχειρηματικό τομέα, προκάλεσε τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αρμόδιος τότε για την οικονομική πολιτική και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές που έρχονται.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία που έκανε στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα. Ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβαν οι περισσότεροι….

Το θέμα ανέδειξαν αρχικά πολλά ΜΜΕ, μεσολάβησε τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ώστε εν τέλει να παρέμβει εκ νέου με δήλωση ο κ. Δραγασάκης και να διευκρινίσει ότι δεν προανήγγειλε τίποτε σε σχέση με τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (παραπέμποντας στις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ – αλλά ξυπνώντας εκ νέου έτσι μνήμες για το γνωστό «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»…) και, αντιθέτως, ανέδειξε τις ανισότητες που παράγει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ.

 

Οικονόμου: ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναφέρει τις ημέρες φορολογικής εξόντωσης

 

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν άφησε να περάσουν έτσι οι δηλώσεις που έκανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να επαναφέρει την Ελλάδα «στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης».

«Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιμένει τους πολίτες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας ας ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, Ι. Δραγασάκη. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκ νέου επιβολή επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης», τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Δραγασάκη στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Τι κι αν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος επιδιώκει να μας επαναφέρει στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης που οι πολίτες βίωσαν στην περίοδο της «προοδευτικής» διακυβέρνηση του», προσθέτει ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Δραγασάκης: άνιση και άδικη η κατανομή φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επιπλέον φορολόγηση της μεσαίας τάξης, απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης ΔραγασάκηςΟ κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα μέτρων που θα λάβει σε περίπτωση που εκλεγεί, ενώ αρνήθηκε πως προανήγγειλε φορολογικά μέτρα από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» από την κυβερνητική πλευρά.

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το “φάντασμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “φορομπηχτική πολιτική” και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί», τονίζει ο κ. Δραγασάκης.

«Στη χθεσινή ομιλία μου ουδεμία φορολογία “προανήγγειλα” όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022. Αντιθέτως επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Καλώ την κυβέρνηση:

  1. να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και
  2. να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Τι είχε πει ο Δραγασάκης για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

Η επακριβής διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αρμόδιος τότε για την οικονομική πολιτική, Γιάννης Δραγασάκης στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως την κοινοποίησε το γραφείο του, είχε ως εξής:

«Η δεύτερη πρόκληση που θα ήθελα να αναφέρω είναι οι ανισότητες.

»Παλαιότερα θα έπρεπε να αιτιολογήσω τη σημασία του θέματος, αλλά τώρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτό αφού όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πρόκληση, προτεραιότητα μεγάλη το θέμα της μείωσης των ανισοτήτων και μεταξύ κρατών αλλά και εντός των κρατών και εντός των κοινωνιών.

»Την προηγούμενη τετραετία παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την περίοδο 2015-2019 είχαμε μια κάμψη των δεικτών ανισοτήτων και της φτώχειας, του δείκτη gini και άλλων.

»Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη, αλλά που είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται.

»Οι ανισότητες στο εισόδημα ιδίως μετά τον πληθωρισμό επιδεινώνονται, διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων και αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά.

»Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% περίπου τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες.

»Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση, τις γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτή τη χώρα;

»Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών».