Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αμείωτους ρυθμούς, παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει τις επενδύσεις η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ ΑΕ καθώς της επιτρέπουν να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα της. Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο Chief Marketing Officer, Κωνσταντίνος Σεπετάς κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με σκοπό την εξοικονόμηση του κόστους κατά τη διαδικασία παραγωγής έχει επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Την ίδια στιγμή, τα λανσαρίσματα νέων καινοτόμων προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών δίνουν νέο χώρο στο ράφι για τα προϊόντα της Βίκος, ενισχύουν τα μερίδια της εταιρείας και μεγαλώνουν την ψαλίδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια συγκράτησης του κόστους απορροφώντας τα αυξημένα λειτουργικά κόστη (ενέργεια, χερσαίες μεταφορές, υλικά συσκευασίας κ.ά) ενώ η κερδοφορία της έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Το 2022 η Βίκος προχώρησε σε μέση ανατίμηση 8% ενώ εφέτος, σύμφωνα με τον κ. Σεπετά, δεν προγραμματίζονται νέες ανατιμήσεις. «Μία οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να κρίνει διαφορετικά, σε σχέση με τις πολυεθνικές, κέρδη, αποδόσεις κτλ. Οι τελευταίες ανατιμήσεις των πολυεθνικών παικτών είναι της τάξης του 12-14%. Η ‘ψαλίδα’ στις τιμές στο ράφι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και σε αυτό ποντάρουμε για να διευρύνουμε μερίδια αγοράς και όγκους» σημείωσε ο ίδιος.


Εστιάζοντας στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ο κ. Σεπετάς ανέφερε ότι η εταιρεία δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία αιχμής, ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ στο μη αποσπώμενο καπάκι. Πλέον όλες οι συσκευασίες αναψυκτικών της Βίκος ήδη κυκλοφορούν με μη αποσπώμενα καπάκια ενώ στο φυσικό μεταλλικό νερό η αναβάθμιση της συσκευασίας τοποθετείται το 2024. «Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε μια δύσκολη περίοδο με αυξημένα κόστη» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Κινηθήκαμε άμεσα γιατί ο ανταγωνισμός είναι έντονος και πρέπει να φέρνουμε πρωτοποριακές σύγχρονες καινοτόμες λύσεις στον καταναλωτή». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία την τελευταία διετία ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ενσωματώσει νέες τεχνικές στη διαδικασία παραγωγής, με στόχο τη μείωση του πλαστικού στο περιβάλλον, η Βίκος χρησιμοποιεί το τελευταίας τεχνολογίας GME 30/40 μη αποσπώμενο καπάκι, ενισχύοντας έτσι την διαδικασία της ανακύκλωσης. Το νέο καπάκι αποτελεί custom σχέδιο, αποτέλεσμα εσωτερικού R&D που διήρκησε έναν χρόνο και εγγυάται καλύτερο performance – μπορεί να ανοιγοκλείσει έως και 100 φορές χωρίς να υποστεί αλλοίωση – αλλά και λιγότερο πλαστικό – 35% μείωση πλαστικού, από 2,85 γρ. σε 1,85 γρ. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της Βίκος, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 92,571 πώματα σε μία ώρα. Η επένδυση περιλαμβάνει τη νέα state – of -the – art γραμμή παραγωγής στην Petcom Plastics στη BΙ.ΠΕ Ιωαννίνων καθώς και την αναβάθμιση δύο γραμμών στο εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών KRONES στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Η νέα γραμμή παραγωγής έχει την υπογραφή της εταιρείας Husky και με αυτή την προσθήκη η Petcom Plastics πλέον διαθέτει 18 γραμμές παραγωγής.

Η εταιρεία επενδύει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των μη αλκοολούχων mixers. Σύμφωνα με τον κ. Σεπετά, Το λανσάρισμα του Βίκος Pink Grapefruit δικαίωσε την επιλογή της διοίκησης καθώς γνωρίζει πολύ σημαντική επιτυχία. Αποτελεί δημοφιλές προϊόν στο καταναλωτικό κοινό και επιτυχημένο παράδειγμα που ανοίγει σημαντικές προοπτικές σε αυτή τη κατηγορία. Με το συγκεκριμένο προϊόν, η Βίκος διευρύνει την ανταγωνιστικότητά της τόσο στην ευρύτερη κατηγορία των mixers όσο και σε νέα κανάλια διανομής. Μάλιστα μέσα στο 2023 δρομολογείται ο εμπλουτισμός του κωδικολογίου της κατηγορίας. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Βίκος Pink Grapefruit από το λανσάρισμά του τον Μάρτιο του 2022, κατάφερε να καταγράψει διψήφιο μερίδιο μόλις τον τρίτο μήνα, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 πέρασε στη δεύτερη θέση με μερίδιο σε όγκο πωλήσεων 18,6% (με στοιχεία NielsenIQ). Σημειώνεται ότι στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των Pink Grapefruit στο σύνολο για το 2022 σημειώθηκε αύξηση όγκου κατά 42,2% ενώ το Βίκος Pink Grapefruit κατάφερε μέσα σε δέκα μήνες να καταγράψει διψήφιο μερίδιο (13,4%).