Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Θεσμικό και μόνιμο χαρακτήρα στη συμμετοχή των φορέων της περιοχής στις αποφάσεις για τη διαχείριση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, δίνει η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου.

Η σύστασή της αποφασίστηκε στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσαν, στο πρώην στρατόπεδο, το Εργαστήριο Μελέτης Συλλογικών Πρακτικών για το Χώρο και την Ανάπτυξη του ΑΠΘ, σε συνεργασία με συλλόγους και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο Καρατάσιου και με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μηχανικός χωροταξίας, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, Σωκράτης Σεϊτανίδης, ο οποίος είναι ένας από τους συντονιστές του εγχειρήματος, σημαντικό είναι ότι στην Επιτροπή δεν θα συμμετέχουν μεμονωμένα άτομα, αλλά σύλλογοι και συλλογικότητες της περιοχής, ορισμένοι από τους οποίους δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο Καρατάσιου.

Η Επιτροπή, η ίδρυση της οποίας θα επικυρωθεί και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προβλέπεται να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου Καρατάσιου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή θα συνεργάζεται με τον δήμο Παύλου Μελά για την οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που στοχεύουν στη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντός του.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να «ανέβει» ιστοσελίδα που θα φιλοξενήσει τις δράσεις των συλλόγων που απαρτίζουν την Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς, αλλά και πληροφορίες για το 20ετές ιστορικό διεκδίκησης απόδοσης του χώρου στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εργαστήριο, το 69% των χρηστών του χώρου θεωρεί ότι ο δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με τις συλλογικότητες πρέπει να είναι οι βασικοί συντελεστές για τη διαμόρφωση του χώρου του πρώην στρατοπέδου.

Επιπλέον, από την εξέταση 47 άρθρων και ανακοινώσεων φορέων που αφορούν στο Καρατάσιου (περίοδος δημοσίευσης 2008 – 2022) προκύπτει ότι έχει κυρίαρχη θέση στον δημόσιο λόγο η άποψη ότι στον χώρο πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο οι πολίτες.