Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η συμβολή των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ενέργειας ήταν η μέγιστη στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), που αποτελεί τον βασικό μοχλό ενίσχυσης της κοινωνίας, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, για την ανάσχεση των συνεπειών τις ενεργειακής κρίσης, που βιώνουμε όλοι». Αυτό δήλωσε ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλεσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ), σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι: «Στον ΔΑΠΕΕΠ διαχειριζόμαστε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), γιατί η πολιτεία αναγνώρισε ότι ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ πάνε “χέρι χέρι”.

Μέσα σε έναν χρόνο έχουν δοθεί 8,5 δισεκατομμύρια στο ΤΕΜ, τα οποία έχουν περάσει στους προμηθευτές για να αποδοθούν ως επιδοτήσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Από αυτά μόνο 1,6 δισεκατομμύριο αντλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ 4,2 δισ ήταν έσοδα από τις ΑΠΕ από τον προσωρινό μηχανισμό του ΕΧΕ».

Όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης: «Οι ΑΠΕ είναι αυτές που τροφοδοτούν τον προσωρινό μηχανισμό και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και πρόσθεσε ότι: «Μέσα από τον προσωρινό μηχανισμό, οι μεγάλοι όμιλοι, αυτοί που θεωρητικά εμφανίζουν τα κέρδη, ήταν αυτοί που έχασαν το μεγαλύτερο μερίδιο με την επιβολή του πλαφόν».

«Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά»

«Η συνολική φιλοσοφία που διέπει αυτή την εποχή τον ΔΑΠΕΕΠ είναι η εξής: Αυτά που πρέπει να αποδοθούν να αποδίδονται άμεσα», ανέφερε ο κ. Γιαρέντης και επεσήμανε ότι «ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλεσης είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για την απόδοση των παρακρατήσεων από τα αιολικά πάρκα».

Όπως εξήγησε: «Το 2019, μόλις ανέλαβα τη διοίκηση, βρήκα απλήρωτες οφειλές προς δήμους και για τις παρακρατήσεις αλλά και για τα περιβαλλοντικά οικιακά τιμολόγια που έρχονταν από πολλά χρόνια πριν. Υπήρχε στην εταιρεία ένα “άνοιγμα” της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου. 400 εκατομμύρια οφειλές προς τους παραγωγούς των ΑΠΕ, γεγονός που σήμαινε μία καθυστέρηση 3-4 μηνών και 600 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις προς τον ΔΑΠΕΕΠ από τους προμηθευτές ενέργειας κυρίως από τη ΔΕΗ (500 εκ), τα οποία έμεναν στα αζήτητα».

«Κλείσαμε το άνοιγμα του 1 δισ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι παραγωγοί πληρώνονται στις 20 ημέρες, ενώ οι απαιτήσεις έχουν μηδενιστεί. Γι΄ αυτό και έχει επανέλθει μία ισορροπία στην αγορά και έχει διαμορφωθεί ένα ευοίωνο επενδυτικό κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον πρώτο χρόνο, 2019 – 2020 προσπαθήσαμε να εξοφλήσουμε όλες τις οφειλές των προηγούμενων ετών και τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μπει σε μία λογική να αποδίδονται οι οφειλές ανά τρίμηνο τόσο στους δήμους όσο και στις τοπικές κοινωνίες», όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά την κατανομή των πόρων που αφορά την ασάφεια που έχει να κάνει με το πού βρίσκεται ένα αιολικό πάρκο και πού η γραμμή που το διασυνδέει – γιατί δικαιώματα έχουν όχι μόνο ο δήμος που φιλοξενεί το πάρκο αλλά και οι δήμοι που φιλοξενούν τα συνοδά έργα, ενώ ασάφειες είχαν δημιουργηθεί και με τις μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια και “Καλλικράτη”.

Όπως είπε, «η λύση είναι σε πολύ καλό δρόμο καθώς η αρμόδια επιτροπή ΥΠΕΝ και ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

«Η ενεργειακή δημοκρατία προϋποθέτει επενδυτική ασφάλεια»

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μία διαδρομή με δύο milestones: το 2030 και τα 2050 και η οποία είναι προκαθορισμένη. Έχει και τους τρόπους και τα οχήματα. Το βασικό όχημα για την κλιματική ουδετερότητα είναι οι ΑΠΕ. Ειδικά η αιολική ενέργεια είναι αυτή που μπορεί να αποδώσει όχι τα ευκολότερα, αλλά τα περισσότερα στον χώρο των ΑΠΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ.

Όσον αφορά την ενεργειακή δημοκρατία ανέφερε ότι «οι ΑΠΕ δεν πρέπει να είναι μία υπόθεση λίγων εταιρειών, αλλά να απλώνεται στην κοινωνία, όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά, τη βιομάζα, το βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά κλπ»

«Η ενεργειακή δημοκρατία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την επενδυτική ασφάλεια. Κανένας μικρός επενδυτής δε θα επένδυε στη δημιουργία ενός μικρού πάρκου, εάν δεν ήξερε ότι υπάρχει η οικονομική ασφάλεια ότι θα πάρει ένα δάνειο και θα πάρει τα λεφτά του. Αυτό είναι κάτι που έχουμε πετύχει. Και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Γιατί κανένα έργο δε θα προχωρούσε εάν υπήρχε ασάφεια στις πληρωμές προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τα κόστη κλπ».

Η κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί από τη σχολική ηλικία, τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να εισαχθούν ζητήματα που στοχεύουν στην ενημέρωση, εκμάθηση προώθηση των αρχών της βιωσιμότητας και των ΑΠΕ στα σχολεία.

Τέλος, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι ασύμβατη με την προσπάθεια που γίνεται για την διείσδυση των ΑΠΕ. «Πάνε “χέρι χέρι” και τα δύο στοχεύουν προς έναν καθαρό πλανήτη χωρίς εκπομπές CO2.

«Ένας στόχος που θα πρέπει να γίνει και στόχος του κάθε ενός από εμάς για ένα καλύτερο μέλλον με βιώσιμο περιβάλλον, πολιτισμό και οικονομία», όπως είπε κλείνοντας ο κ. Γιαρέντης.