Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης βρήκε και επισήμως το έργο με τίτλο «SUB1. ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ», το οποίο αφορά στην αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων υποβαθμισμένων, από φυσικές καταστροφές, δασικών οικοσυστημάτων της ελληνικής επικράτειας με στόχο την αποκατάστασή τους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος και των υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών.

Η δράση ανήκει στον πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση», στον Άξονα «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», με υπουργείο ευθύνης το ΥΠΕΝ (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει και τον καθαρισμό δεκάδων δρυμών και περιαστικών δασών. Όπως σημειώνεται, η δημόσια δαπάνη που προτείνεται προσεγγίζει τα 194 εκατ. ευρώ (ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ΠΔΕ πάντως ξεπερνά τα 248 εκατ. ευρώ), με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 156,44 εκατ. ευρώ.

Αποκατάσταση 165 χιλ. στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα

Όπως αναφέραμε, το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση 16.500 εκταρίων σε πολλά υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τόσο τις μελέτες αναδάσωσης και όσο και την υλοποίηση των μελετών αυτών. Οι στόχοι του έργου είναι:

-H συμβολή στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δάση και τον δασικό τομέα.

-H αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων και η ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.

-H ρύθμιση των εκπομπών αερίων άνθρακα, η προστασία ανθρώπινων υποδομών από φυσικές καταστροφές.

-H δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, στην κατεύθυνση της αφύπνισης της οικολογικής κουλτούρας, της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης και της εξάπλωσης φιλοδασικών πρωτοβουλιών αποτελεί η προώθηση και η επικοινωνία των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:

– Tην εκπόνηση μελετών αναδάσωσης επιλεγμένων περιοχών και την εκτέλεσή τους υπό την επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών.

–Την αναβάθμιση δημόσιων δασικών φυτωρίων.

Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των απαραίτητων κρατικών δασικών φυτωρίων ώστε να αυξηθεί η παραγωγική τους δυναμικότητα και να μπορούν να παράγουν το μέγιστο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για το κύριο έργο των αναδασώσεων του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης. Εκτός από τις παραδοσιακές τεχνικές φύτευσης, θα χρησιμοποιηθούν πειραματικά καινοτόμες λύσεις, όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα με τη χρήση drone. Θα δοθεί έμφαση στις περιοχές μίξης δασών-οικισμών με τη φύτευση αυτοχθόνων πλατυφύλλων ειδών με σκοπό να ενισχυθεί η πυροπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και παράλληλα των οικισμών. Το τελευταίο κρίνεται σκόπιμο, καθώς οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι αναδασώσεις αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες αναβάθμισης και ανανέωσης του δασικού πλούτου της χώρας.

Τα ορόσημα

Όπως αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο, στο 2ο τρίμηνο 2023 αναμένεται η κοινοποίηση ανάθεσης όλων των συμβάσεων και για τα δύο υποέργα αναδάσωσης που είναι τα εξής: 1. αποκατάσταση 16.500 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα, με τη χρήση κυρίως αυτόχθονων ειδών και 2. αποκατάσταση του περιβάλλοντος του όρους Πάρνηθα. Για το 4ο τρίμηνο 2025 προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των εργασιών για την αποκατάσταση 16.500 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα. (Αναδάσωση – πρώτο υποέργο).