Στην πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών Πόλεων και Περιφερειών που στηρίζουν την κυκλική οικονομία (Circular Cities and Regions) εντάχθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας και υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ξεκίνησε από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας ως μέρος του Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Κυκλική Οικονομία.

Στην εξέλιξη αυτή αναφέρεται έκδοση του Bio-based Industries Consortium (BIC), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 2013 για να εκπροσωπήσει τον ιδιωτικό τομέα σε μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (PPP) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στην ενίσχυση του κλάδου των βιο-βιομηχανιών στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνεται ότι έχει πρόσβαση σε πολύτιμο υλικό για την κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα συμβάλλει με τη δική της εμπειρία στην ανταλλαγή γνώσεων με τα άλλα μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε το έργο BIOREGIO, με στόχο τη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών, μέσω της εστίασης στην κυκλική οικονομία των βιολογικών ρευμάτων.