Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κλάδους που η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνται εκτός της εγκατάστασης (όπως π.χ. ηλεκτρολόγοι), διατύπωσαν για άλλη μια φορά βιοτέχνες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.).
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΑ, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών – μελών του επιμελητηρίου, σε συνεργασία με εκπροσώπους λογιστών- μελών της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.).
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις και αλλαγές στο myDATA, μετά και την έκδοση της απόφασης Α.1188/2022, την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας  Εργασίας, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών σχετικά με την διαδικασία Διασύνδεσης ΦΗΜ με τα EFT/POS τερματικά στις επιχειρήσεις και την αυστηροποίηση του πλαισίου της καταχώρισης στοιχείων στο «ΕΡΓΑΝΗ».
Το ΒΕΑ με την Ε.Φ.Ε.Ε.Α. παρουσίασαν, με την βοήθεια επιστημονικών συνεργατών, όλο το πλέγμα των υποχρεωτικών ενεργειών μιας επιχείρησης, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί, σε σχέση με την δυσκολία τήρησης των νέων ρυθμίσεων ιδιαιτέρως για την ψηφιακή κάρτα και την πίεση των εργοδοτών, σε σχέση κυρίως, με το αντικείμενο δραστηριότητας, τη μορφή εργασίας του προσωπικού τους και τα διοικητικά κόστη που απαιτούνται, τα οποία σε συνδυασμό με τις λοιπές επιβαρύνσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, είναι κατά μέσο όρο, από τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης και ο Α΄ αντιπρόεδρος Κ. Δαμίγος, ζήτησαν την συνδρομή των φοροτεχνικών για συμβουλευτική καθοδήγηση των επιχειρηματιών του επιμελητηρίου, μετά την συγκέντρωση ερωτημάτων και παροχή διευκρινίσεων.
Σημειώνεται ότι οι απορίες, οι προβληματισμοί και τα σχόλια των συμμετεχόντων, θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες του επιμελητηρίου, ώστε να γίνουν προτάσεις, στην κυβέρνηση.