Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εύσημα έδωσε στην Ελλάδα για την πρόοδό της στην ψηφιοποίηση η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, στο σύντομο χαιρετισμό της (μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο) στην εκδήλωση χθες με τίτλο «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση», με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr.

Η κα. Βέστεϊγιερ, με χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ψηφιοποίησης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το gov.gr, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «έμπνευση» στον τομέα αυτόν.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να προσθέσει πως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ως προς τη συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε  ότι η τεχνολογία δεν σταματά να αναπτύσσεται και ως εκ τούτου η χώρα χρειάζεται διαρκώς να επιταχύνει στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). «Θα βρεθούμε μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη» πρόσθεσε, ωστόσο, «έχουμε πλέον την τεχνογνωσία να τρέξουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» (το εθνικό αποθετήριο, όπου καταγράφονται και συγκεντρώνονται όλες οι διαδικασίες του Κράτους, φυσικές ή ψηφιακές) σημειώνοντας ότι έχουν εντοπιστεί 5.000 διαδικασίες οι οποίες το επόμενο διάστημα όλες θα ψηφιοποιηθούν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι κρατικοί φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ και στελέχη της αγοράς.

Σχεδιάζεται η δράση Fiber to the School

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Κώστα Τσαντίδη, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, σε μια νέα δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά στην εγκατάσταση δικτύων υψηλών ταχυτήτων σε όλα τα σχολεία, σε συνδυασμό με τη αναγκαία δομημένη καλωδίωση, στις διδακτικές αίθουσες, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσει πρόσβαση σε ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 10 Gbps (με δίκτυο οπτικών ινών ή με ασύρματες τεχνολογίες) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα η συνδεσιμότητα να υπάρχει σε όλο το σχολικό συγκρότημα.

Η εν λόγω δράση υπό την ονομασία, Fiber to the School, θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (σε μια επόμενη ανακατανομή των κονδυλίων).