Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία διόλου ευκαταφρόνητη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναμένεται να δημιουργήσει την επόμενη πενταετία η τεχνολογία του 5G. Για το 2023, η αγορά των τηλεπικοινωνιών αναμένει έσοδα $310 δισ. από τη νέα, 5η γενιά επικοινωνιών, με τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια να κάνουν λόγο για συνεχή διεύρυνση των εσόδων από το 5G.

Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Juniper Research εκτιμά – σε νέα της έκθεση – ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα δημιουργήσουν υπεδιπλάσια ετήσια έσοδα, της τάξης των $625 δισ., από υπηρεσίες 5G παγκοσμίως το 2027 (Operator Revenue Strategies: Business Models, Emerging Technologies & Market Forecasts 2023-2027).

Προβλέπει δε ότι αυτήν την 100% αύξηση των εσόδων από το 5G, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα τροφοδοτήσει η μετάβαση των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα 5G και η αυξανόμενη συμπερίληψη των eSIM σε συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές και σημεία πρόσβασης Wi-Fi.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, το 5G θα αντιπροσωπεύει το 80% των εσόδων των παρόχων, παγκοσμίως, έως το 2027, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να εξασφαλίσουν απόδοση της επένδυσης τους στα δίκτυα 5G έως τότε.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συγκλίνει η πρόβλεψη ότι η αυξανόμενη εφαρμογή των eSIM σε νέες συσκευές θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά πάνω από 180% μεταξύ 2023 και 2027, καθώς η κίνηση δεδομένων εκφορτώνεται από σταθερά δίκτυα και δίκτυα Wi-Fi σε 5G.

Εκτόξευση της κίνησης δεδομένων

“Οι συσκευές με δυνατότητα eSIM θα οδηγήσουν σε σημαντική ανάπτυξη στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι καταναλωτές αξιοποιούν τα δίκτυα για περιπτώσεις χρήσης, που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά μέχρι τώρα τα σταθερά δίκτυα. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G και των επερχόμενων δικτύων 6G, προστατεύονται επαρκώς, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες σε όλα τα δίκτυα”, αναφέρει η εταιρεία.

Για να προετοιμαστεί για αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, η έκθεση προβλέπει ότι τα πρότυπα 6G πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογίες, που δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα πρότυπα 5G.

Για παράδειγμα, τα μη επίγεια δίκτυα και οι ζώνες συχνοτήτων κάτω του 1 THz θα είναι το κλειδί για τις αρχικές δοκιμές των δικτύων 6G, ώστε να μπορούν να παρέχουν αυξημένες δυνατότητες δεδομένων.

Ωστόσο, η έρευνα προειδοποιεί ότι το αυξημένο κόστος, που δημιουργείται από τη χρήση δορυφόρων για NTN (μη επίγεια δίκτυα) και το κόστος απόκτησης φάσματος υψηλής συχνότητας, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα για τη διασφάλιση της απόδοσης της επένδυσης 6G για τους φορείς εκμετάλλευσης.

Ως αποτέλεσμα, προτρέπει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να δημιουργήσει συνεργασίες με ειδικούς στη μη επίγεια συνδεσιμότητα, ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερο επενδυτικό κόστος για τα δίκτυα 6G.