Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών η κυβέρνηση επέβαλε στην Ολυμπία Οδό συνολικό πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ, το ανώτερο που προβλέπεται, για την διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα την 1η Δεκεμβρίου 2022, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Οι εταιρείες, παραχώρησης, Ολυμπία Οδός ΑΕ, και λειτουργίας, Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ, (το πρόστιμο είναι 1 εκατ. ευρώ για την κάθε μια) σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν ότι η πτώση βράχων που σημειώθηκε αποτελεί φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Ωστόσο, στην απόφαση καταλογισμού ευθυνών που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τα συναρμόδια υπουργεία, υποστηρίζουν ότι «οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που συνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στα πρανή της περιοχής ενώ παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν».

Προστίθεται ότι ο παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός, «όφειλε να ελέγχει προληπτικά και να αποκαθιστά κατά πυκνά και τακτά χρονικά διαστήματα τα προβλήματα ευστάθειας πρανών σε όλο το εύρος των φυσικών ή τεχνητών πρανών στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, αλλά και του συνόλου του έργου παραχώρησης, πολύ περισσότερο εκ του ήδη γνωστού σε αυτούς γεγονότος της περιοδικής εμφάνισης του φαινομένου των βραχοπτώσεων στην εν λόγω περιοχή».

Επίσης, βάσει της ίδιας απόφασης, «η πτώση βράχων που δημιούργησε προφανή κίνδυνο για πρόκληση βλαβών σε ιδιωτικές περιουσίες αλλά ιδίως συνθήκες πρόκλησης ακόμη και θανατηφόρων τραυματισμών θα είχε αποφευχθεί αν ο Παραχωρησιούχος είχε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης ενισχύοντας τους φράχτες για την ανάσχεσή του ή και τοποθετώντας νέους, επιτελούσε σχολαστικούς και προβλεπόμενους ελέγχους για την κατάσταση της ευστάθειας αυτών».