Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ¼ της τελικής τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών αποτελούν  το βαρύ πυροβολικό των κρατικών εσόδων. Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι το πιο εγγυημένο κρατικό έσοδο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ μία ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών θα πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα κρατικά έσοδα όπως είναι η άμεση φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή των καπνικών προϊόντων και λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών  έκλεισε στα 19,8 δισ ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 από 15,9 δισ  ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για φέτος ανεβάζουν τα τελικά έσοδα από ΦΠΑ στα 21,3 δισ ευρώ από 17,4 δισ ευρώ που ήταν για το σύνολο του 2021.

Η ενίσχυση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 3,9 δισ ευρώ σε ποσοστό 75% προήλθε από την ανάπτυξη της οικονομίας και μόλις το 25% προήλθε από την άνοδο των τιμών λόγω πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τη λήξη της φετινής χρονιάς το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφή εικόνα από τα μέσα Ιανουαρίου για το σύνολο των εισπράξεων από το ΦΠΑ και τα επιπλέον έσοδα ένα μέρος μπορεί να κατανεμηθούν στην κοινωνία που πλήττεται από την ακρίβεια.

Πιο αναλυτικά ο ΦΠΑ των καυσιμων  έδωσε 2,3 δισ ευρώ στα ταμεία του κράτους από 1,9 δισ ευρώ πέρυσι. Ο ΦΠΑ των καπνικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά στα 614 εκατ. ευρώ από 602 εκατ. πέρυσι. Και ο ΦΠΑ των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθε σε 16,9 δισ  ευρώ από 13,7 δισ ευρώ που ήταν στο 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2021.

Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης ανήλθαν στα 6,3 δισ  ευρώ από  5,9 δισ ευρώ πέρυσι.

Από τον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας μαζεύτηκαν 3,7 δισ ευρώ από  3,5 δις ευρώ πέρυσι. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε 1,99 δισ ευρώ από 1,91 δισ ευρώ πέρυσι.

Η κατηγορία των εκατομμυρίων των καπνιστών μαζί με το ΦΠΑ δίνουν στα κρατικά ταμεία  2,6 δισ ευρώ. Τα έσοδα από τους καπνιστές αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των εσόδων που προέρχονται από φόρους των φυσικών προσώπων και φτάνουν τα 9  δισ ευρώ. Ο Ειδικός  Φόρος Κατανάλωσης  άλλων προϊόντων ήταν στα 634 εκατ. ευρώ από 544 εκατ.  ευρώ.

Να σημειωθεί ότι  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης  επιβλήθηκε στο καφέ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Από τον πρώτο χρόνο  επιβολής   συνεισφέρει  στα κρατικά έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού  στο 11μηνο έφτασαν  τα 53 ,4 δις  ευρώ  από 48,4 δισ .ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.