Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» – Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοπός του μνημονίου είναι μεταξύ άλλων: Η συνεργασία μεταξύ του ΕΚ «Αθηνά» και του Υπουργείου σε τρεις βασικούς άξονες -έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση-, η επιδίωξη συναντίληψης σε ζητήματα γαλάζιας οικονομίας και νέων τεχνολογιών, οι συνέργειες σε στρατηγικές ανοικτής επιστήμης και η από κοινού χρήση ερευνητικών υποδομών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. 

Πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας αποτελεί η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, όπως επισήμανε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. «Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, των φυσικών καταστροφών που θα ενσωματώνει την επιστημονική γνώση και ανάλυση. Οι επιχειρησιακές αποφάσεις πρέπει να είναι προϊόν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το ερευνητικό κέντρο ”Αθηνά” εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συλλογική δουλειά, συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΚ ”Αθηνά”, καθηγητής Γιάννης Εμίρης, τόνισε: «H συνεργασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στο ΕΚ ”Αθηνά” να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία των Ινστιτούτων και των Μονάδων του στην καταγραφή και την παρακολούθηση κρίσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και την πρόβλεψη ακραίων φαινομένων με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, μέσω των καινοτόμων λύσεων τεχνολογιών και υπηρεσιών που αναπτύσσει για το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις, τις μεταφορές και γενικότερα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Μαζί με το Υπουργείο θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα και υποδομές, πάντα σε συμφωνία με τους κύριους άξονες και αρχές τής Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για να διατηρήσει η Ευρώπη την ηγετική της θέση σε ζητήματα πρόληψης και μείωσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με στόχο την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον πλανήτη έως το 2030». 

Στην συνεισφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στη διαχείριση των κρίσεων αναφέρθηκε από την πλευρά της η υπεύθυνη της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΚ «Αθηνά», καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Πολυτεχνείο της Δανίας Φοίβη Κουντούρη. «Η διαχείριση κρίσεων και συγκεκριμένα φυσικών καταστροφών είναι μια διαδικασία αποτελεσματικής προετοιμασίας και στρατηγικής οργάνωσης των πόρων για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν. Περιλαμβάνει μια συστηματική προσέγγιση πρόληψης καταστροφών, ετοιμότητας, αντίδρασης και ανάκαμψης, στην οποία η επιστήμη και η τεχνολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Κουντούρη και συμπλήρωσε: «Το Ερευνητικό Κέντρο ”Αθηνά” είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη που παρέχει λύσεις σχετικές με την απαιτούμενη συλλογή δεδομένων και υποδομών, τη μοντελοποίηση και πρόβλεψη, καθώς και την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης και λύσεων, που μπορούν να υποστηρίξουν την αποστολή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας». 

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΚ «Αθηνά» συμμετέχει στην έρευνα αιχμής για να καταστεί δυνατή η μετάβαση στην αειφορία, μέσω της εφαρμογής της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 (17 SDGs), της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.