Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς το προσεχές διάστημα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με την οποία καθορίζονται οι πράξεις και οι χρηματοδοτικοί πυλώνες του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τίτλο: «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου, στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης και το μέλος του ΔΣ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», πρόεδρος του «Δικτύου Πίνδος» και δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, παρουσίασαν την επιτυχή ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου του Δήμου Αργιθέας για την διαχείριση φερτών υλικών από πλημμύρες, με δείκτες κυκλικής οικονομίας. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές και τον Στάθη Σταθόπουλο, πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, οι σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων θωράκισης των δημοτικών υποδομών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για την υλοποίηση τους, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά, οι διοργανωτές τόνισαν πως το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, συγκεντρώνοντας καθολική αναγνώριση σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε το έναυσμα να ληφθούν και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρύτερες κυβερνητικές αποφάσεις για τους απομακρυσμένους και ευάλωτους δήμους, όπως η προώθηση Εθνικού Σχεδίου Ορεινών Περιοχών, που αφορά τις δημόσιες θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη και προστασία όλων των ορεινών περιοχών της χώρας, καθώς και το νέο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας.

Τονίστηκε επίσης, πως το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού» το 2019, εισάγοντας παράλληλα κανόνες κυκλικής οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων, αποτελεί παράδειγμα, ως «έργο πιλότος», για τέτοια έργα και δράσεις για όλους τους δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες», κατά προτεραιότητα, μεταξύ πολλών άλλων περιοχών, στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στον Δήμο Παρανεστίου, στο φράγμα Θησαυρού, που πλήττεται από τις συχνές και μεγάλες διασυνοριακές πλημμύρες του Έβρου.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τονίστηκε πως το ΕΑΠ Αγράφων, ύψους 90 εκατ. ευρώ, κατανέμεται ως εξής: κατά 47% (42 εκατ. ευρώ) σε δράσεις για «Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών», 36% (32 εκατ. ευρώ) για «Ανάπτυξη παραγωγικού ιστού & ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης» και 17% (16 εκατ. ευρώ για «Δημόσια Προστασία και Δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών». Η ολοκλήρωση των έργων του ΕΑΠ Αγράφων θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Για το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών, ανακοινώθηκε ότι συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με σκοπό την εκπόνηση «Στρατηγικού Σχεδίου Ορεινότητας». Προωθείται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου που θα αξιοποιεί πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΠΔΕ, για την υλοποίηση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα των μικρών και ορεινών δήμων.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, υπογράμμισε τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν για να θωρακιστούν οι δήμοι από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να υλοποιήσουν έργα πράσινης μετάβασης, αλλά και τις προκλήσεις και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μεταξύ άλλων συνεχάρη τους δημάρχους και σημείωσε: «Εδώ μιλάμε για ένα Δίκτυο με δημάρχους οι οποίοι έχουν σχέδιο, έχουν προγραμματισμό, γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν, γνωρίζουν πώς πρέπει να βρουν από τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά, εκείνα τα μέσα για να προχωρήσουν. Και πρέπει να τους συγχαρώ διότι οι δήμοι τους είναι εκείνοι που είναι πρώτοι στα προγράμματα αυτά που είναι ευρωπαϊκού περιεχομένου και μας κάνουν περήφανους ως Ελλάδα».

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης, μετέφερε την εκτίμηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου για το σπουδαίο έργο που υλοποιεί το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» για το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο κ. Τριαντόπουλος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο 2019-2022, οι δαπάνες για κρατική αρωγή, στήριξη και αποκατάσταση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο 2015-2018, καθώς πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ έναντι 557 εκατ. την προηγούμενη περίοδο. Ο Γεώργιος Αρβανιτίδης, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, μίλησε για την «Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή των δράσεων για την Πράσινη Μετάβαση». Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, υπογράμμισε ότι οι πληρωμές από τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου στο 11μηνο του 2022 είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερες από όσες είχαν γίνει ολόκληρη την τετραετία 2016-2019. Ο Ανδρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας, μίλησε για την «Πρότυπη Λύση- Καινοτόμο Έργο Διαχείρισης Φερτών Υλών από Πλημμύρες στην Αργιθέα και Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγράφων». Στην εκδήλωση συμμετείχαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» δήμαρχοι, αιρετά μέλη διοικήσεων των δήμων και δεκάδες στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις και αντάλλαξαν ενημέρωση και εμπειρίες για έργα και καλές πρακτικές κλιματικής θωράκισης και πράσινης μετάβασης. Χαιρετισμούς προς την εκδήλωση, απηύθυναν οι ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής, Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.