«Η πολιτική και στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων δικαιώνεται. Στην Ηγουμενίτσα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία με τα 84 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση και όχι για ξεπούλημα όπως λένε, καθώς με την παρέλευση των 40 ετών, όλες οι υποδομές που έχουν γίνει, πηγαίνουν στην περιουσία του Δημοσίου. Δεν πουλιέται τίποτα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε χθες τον Βόλο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο δημαρχείο και κατά τη συνάντηση του Γιάννη Πλακιωτάκη με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο έγινε και εκτεταμένη αναφορά και στο θέμα της πώλησης του λιμανιού η αξιοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα γίνεται η κατάθεση των προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αποτελεί την πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Ο υπουργός χαρακτήρισε ως στρατηγικής σημασίας το λιμάνι του Βόλου, το οποίο θα παραχωρηθεί κατά 67% και για 40 έτη σε επενδυτή, ενώ τόνισε πως θα δώσει μία τεράστια δυναμική ανάπτυξης και στον εμπορικό τομέα, στον ακτοπλοϊκό και υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη του yachting και της κρουαζιέρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να προχωρήσει η αξιοποίηση σημαίνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αναμένουμε να εκδηλωθεί».

Επίσης ανακοινώθηκε από τον κ. Πλακιωτάκη ότι η χερσαία ζώνη του λιμανιού του Βόλου από την περιοχή Πευκάκια έως και την Αγριά θα παραχωρηθεί στον Δήμο Βόλου απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση προηγουμένως του Δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή θα αποδοθεί απευθείας στον Δήμο κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού. Ικανοποιείται έτσι ένα αίτημα του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Δίνουμε απάντηση σε ένα αίτημα απολύτως δίκαιο. Εκτάσεις που δεν έχουν σχέσεις με λιμενικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες πρέπει να εξαιρούνται από τις παραχωρήσεις των λιμανιών και έχει ήδη υπογραφεί ο αποχαρακτηρισμός του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου και αναμένεται η υπογραφή και από τον υπουργό Οικονομικών».

Εκτός λιμένα η πιθανή εγκατάσταση σταθμού LNG

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος και στην πιθανή εγκατάσταση σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή του Βόλου είπε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι βρίσκεται εκτός χερσαίας ζώνης. Αναμένεται από την ενδιαφερόμενη εταιρεία να κατατεθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για αδειοδότηση εντός του Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον λάβει τις άδειες, μετά την κατάθεση των περιβαλλοντικών μελετών θα είναι εκτός χερσαίας ζώνης του λιμένα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτός αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας».

Η περιοδεία του Γ. Πλακιωτάκη ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, στην 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, ενώ ο υπουργός είχε και συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΛΒ.