Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολοκληρωθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού υπόγειας διάβασης στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος με την Λ. Δαβάκη ανάμεσα στους δήμους Ν. Σμύρνης και Καλλιθέας, στο πλαίσιο της σύμβασης «Συντήρηση υπογείων διαβάσεων πεζών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.ΔΙ.Μ.Υ. της Περιφέρειας Αττικής».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διάβαση παραδόθηκε την Παρασκευή προς χρήση από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ανακοίνωσε και την ονομασία της – Χρυσόστομος Σμύρνης – «σε ένδειξη μνήμης και τιμής». Η διάβαση έχει διακοσμηθεί με εικαστικές δημιουργίες του διάσημου street artist Cacao Rocks, στις οποίες αποτυπώνεται, με αφορμή τα εκατό χρόνια μετά τη μεγάλη εθνική τραγωδία στη Σμύρνη, η προκυμαία της πόλης πριν από την ολοσχερή καταστροφή και τα πορτρέτα της Διδούς Σωτηρίου και του Γιώργου Σεφέρη. Στην μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας απήγγειλε στίχους του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα».

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Με σταθερό σχεδιασμό και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, επενδύσαμε σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, σε νέα δίκτυα φωτισμού, φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και σε νέες διαγραμμίσεις, δημιουργία πράσινων νησίδων, στηθαίων και έξυπνων διαβάσεων, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Περιφέρειας, ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο. Από την ολοκληρωμένη πολιτική μας, δεν μπορούσε να λείπει και η ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πεζών, του πιο ευάλωτου τμήματος χρηστών του οδικού δικτύου, ιδίως των παιδιών, των ηλικιωμένων και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης. Αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ παραδίδουμε έξι σύγχρονες πεζογέφυρες σε σημεία που είχαν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα, ενώ παράλληλα διαθέτουμε κονδύλι 1 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα της διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, για την υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και ανακαίνισης υπογείων διαβάσεων, ένα εξαιρετικά χρήσιμο τμήμα του οδικού μας δικτύου, που για δεκαετίες είχε πέσει σε εγκατάλειψη και απαξίωση.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις διαβάσεις στη Λεωφόρο Συγγρού, την οδική αρτηρία με τις περισσότερες διαβάσεις πεζών στην Αττική, προκειμένου να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής παρέμβασης. Διαλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτή την παρέμβαση σε μια ημέρα συμβολική: Σήμερα τιμάμε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ – μια ημέρα που ξυπνά στον Ελληνισμό μνήμες ανείπωτης φρίκης, καθώς οι δράστες της σφαγής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – οι ίδιοι που ευθύνονται για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των αδελφών Αρμενίων το 1915, αλλά και για την ανοικτή πληγή του Κυπριακού το 1974 – παραμένουν, όχι μόνο ατιμώρητοι, αλλά και διαχρονικά προκλητικοί απέναντι στην ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας μας. Σε ένδειξη μνήμης και τιμής, επιλέξαμε να ονοματοδοτήσουμε σήμερα αυτή τη διάβαση σε Διάβαση Πεζών «Χρυσόστομος Σμύρνης», ένα ελάχιστο αφιέρωμα στη θυσία του μεγάλου Εθνομάρτυρα, που δεν δείλιασε μπροστά στον φρικτό θάνατο που του επεφύλασσαν οι ορδές ατάκτων του Κεμάλ, προκειμένου να υπερασπιστεί με θάρρος και ηρωισμό τα ιδανικά του έθνους. Γιατί για εμάς ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο βιώσιμων αστικών μετακινήσεων δεν είναι ολοκληρωμένο εάν δεν είναι απολύτως προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και αυτό είναι σταθερή βούληση και αταλάντευτη δέσμευσή μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να κάνουμε την Αττική μια ανθρώπινη Περιφέρεια, πρώτη στις έξυπνες, φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αστικές μετακινήσεις».