Περισσότερους από τέσσερις ή και πέντε τόνους ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη, που συμμετέχουν σε μια πρωτοποριακή δράση και για δεύτερη χρονιά, πραγματοποιούν την ελαιοκομιδή σε δύο εκτάσεις που ανήκουν στον δήμο Ηρακλείου, οι οποίες τους παραχωρήθηκαν για τη συλλογή ελαιόκαρπου. Η δράση αυτή προέκυψε μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του δήμου και του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ , με στόχο από τη μια την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και από την άλλη, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη.

«Πριν από ένα χρόνο υπεγράφη μία σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου με το ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να παραχωρηθούν δύο μεγάλοι ελαιώνες ιδιοκτησίας του δήμου Ηρακλείου, μια στην περιοχή Καρτερός του Ηρακλείου και μία στην Ιεράπετρα. Συνολικά πρόκειται για ελαιώνες με 2.800 ελαιόδεντρα, στα οποία απασχολούνται αυτό το διάστημα οι ωφελούμενοι του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει ότι από το παραγόμενο ελαιόλαδο το 75% θα κρατήσει το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενώ το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ηρακλείου» δήλωσε η κ. Παπαδάκη, που χαρακτήρισε τη δράση πρωτοποριακή καθώς βοηθάει σημαντικά στην επανένταξη των ατόμων του ΚΕΘΕΑ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Δικτύου Υπηρεσιών ΚΕΘΕΑ Περιφέρειας Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου Μιχάλης Σκουλάς, ανέφερε ότι μια τέτοια δράση βοηθάει σημαντικά τους ωφελούμενους του ΚΕΘΕΑ καθώς αφενός, προσθέτει στο θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσω της επαφής με τη φύση και αφετέρου, δημιουργεί αίσθημα υπερηφάνειας για τη συμμετοχή σε μια διαδικασία μέσω της οποίας παράγεται το λάδι που καταναλώνουν οι ίδιοι, βοηθώντας παράλληλα και άλλες δομές.

«Πολλά από τα παιδιά του προγράμματος αν και είχαν ως οικογενειακές περιουσίες ελαιόδεντρα, ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί. Το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή των γευμάτων είναι από αυτό που συγκέντρωσαν οι ίδιοι, τους δημιουργεί μια πολύ ωραία αίσθηση προσφοράς και συμμετοχής. Εκτός αυτού όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία και την επαφή με τη φύση, είδαν μια ακόμη προοπτική για τη ζωή τους, την ενασχόληση με τη γη και την περιουσία τους και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο» δήλωσε ο κ. Σκουλάς που πρόσθεσε ότι προκειμένου να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για την ελιά, πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σεμινάρια, με τη συνεργασία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

«Αντιληφθήκαμε ότι το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ μεγάλο και με άξονα αυτό και την προοπτική που δίνει για όλα τα μέλη η ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή, αποφασίσαμε να συμμετέχουν και σε μια σειρά σεμιναρίων για το ελαιόλαδο και την παραγωγή της ελιάς. Το ζητούμενο δεν ήταν να έχουν τη γνώση μόνο της ελαιοσυλλογής, αλλά να κατακτήσουν μια ευρεία γνώση για τον πρωτογενή τομέα και τις προοπτικές του στην Κρήτη. Τις ποικιλίες, τη φιλοσοφία της καλλιέργειας, την ιστορία της ελιάς κλπ. Μέσα από όλο αυτό αρχίζουν να αποκτούν μια σφαιρική εικόνα για την καλλιέργεια και συνδέονται πραγματικά μαζί της» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος Δικτύου Υπηρεσιών ΚΘΕΑ Περιφέρειας Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Σκουλάς, μάλιστα, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητική και ενθαρρυντική η συμβολή φορέων και ιδιωτών σε αυτή την προσπάθεια.

«Η Ένωση Ηρακλείου έκανε την οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας, εταιρεία λιπασμάτων παρείχε δωρεάν λιπάσματα για τις καλλιέργειες, άλλες εταιρείες μας έδωσαν τα δοχεία αποθήκευσης και εργαλεία. Αυτό συγκινεί πολύ τα παιδιά, υπενθυμίζοντάς τους ότι η κοινωνία μπορεί κάποιες φορές να είναι επικριτική, ωστόσο υπάρχουν και οι φορές που λειτουργεί ενθαρρυντικά για την προσπάθεια που κάνουν».

Μέχρι στιγμής από τον ελαιώνα του Ηρακλείου, έχουν συγκεντρωθεί περίπου τρεις τόνοι ελαιόλαδο, ενώ η εκτίμηση είναι ότι με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του συνόλου του ελαιόκαρπου, μπορεί η ποσότητα να ξεπεράσει τους τέσσερις ή και πέντε τόνους.

«Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από δύο τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και τα παιδιά συνεχίζουν» επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηράκλειου, η οποία πρόσθεσε ότι «ήδη από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 500 άνθρωποι σε όλη την Κρήτη χρησιμοποιούν το λάδι που παράγεται από αυτές τις εκτάσεις».

Τόσο η κ. Παπαδάκη όσο και ο υπεύθυνος Δικτύου Υπηρεσιών ΚΕΘΕΑ Περιφέρειας Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου Μιχάλης Σκουλάς, αναφέρθηκαν στην απήχηση που είχε στα μέλη του ΚΕΘΕΑ αυτή η δράση, γεγονός που δημιουργεί , όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάς, στοχεύσεις για το μέλλον.

«Η πορεία αυτής δράσης θα δείξει αν καταφέρουμε αυτή την πολύ ουσιαστική συνεργασία, να την μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία για τα μέλη μας. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά τη δημιουργία μιας βιώσιμης παραγωγικής μονάδας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας . Ήδη, μάς έχουν ανακοινώσει από την Περιφέρεια Κρήτης τις πιθανές δυνατότητες που δίνει το νέο ΕΣΠΑ για να εντάξουμε μια τέτοια δράση» ανέφερε ο κ. Σκουλάς.

«Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει πολλαπλά οφέλη. Αξιοποιείται η δημοτική περιουσία που παρέμενε αναξιοποίητη και ωφελούνται άνθρωποι που το έχουν ανάγκη, αλλά και άνθρωποι που κάνουν μία φοβερή προσπάθεια επανένταξης» κατέληξε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου.