Mε υψηλή πληρότητα θα τρέξει για τα ξενοδοχεία η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να αποτυπωθούν ακριβή νούμερα για τις κρατήσεις. Το βέβαιο είναι ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος για τους προορισμούς που έχουν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα και τα Τρίκαλα, θα κινηθούν με πολύ υψηλή πληρότητα. Αυτό επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος κάνοντας λόγο για ένα πολύ δυνατό δεκαπενθήμερο.

Στην εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει και το κουπόνι που θα δοθεί για τον χειμερινό τουρισμό, συμπληρώνει ο κ. Τάσιος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τάσιος αγωνιά για την περίοδο μετά τις εορτές, αφού επισημαίνει ότι η επόμενη εορταστική περίοδος έρχεται τον Μάρτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.”Στο τέλος του 2022 έχουμε μία πολύ καλή χρονιά που φαίνεται ότι αγγίζει τα νούμερα του 2019, αλλά έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, καθώς 1.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αγωνιούν για την επόμενη ημέρα και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο και στην ηπειρωτική Ελλάδα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας και μέλος του ΞΕΕ, που τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, ναι η Δράμα με την Ονειρούπολη θα πρωταγωνιστήσει σε πληρότητα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο η μεγάλη αγωνία είναι τι θα γίνει μετά την 15 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει συγκεκριμένα. Πάντως σε ό,τι αφορά την Δράμα και την ευρύτερη περιοχή, η αναζήτηση καταλύματος έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Φθινοπώρου, ενδεικτικό της σημασίας των θεματικών πάρκων στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς.

Ακολουθεί αναλυτική χαρτογράφηφη των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας:

Πελοπόννησος: Παραδοσιακά Ταΰγετος και Πάρνωνας γεμίζουν την περιόδο των εορτών των Χριστουγέννων

Με αφετηρία την Αθήνα για μια ακόμη εορταστική περίοδο θα πρωταγωνιστήσουν οι οδικοί προορισμοί, παρά την τσιμπημένη τιμή της βενζίνης, όπως εκτιμά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. Η Πελοπόννησος φυσικά θα έχει την τιμητική της και την χειμερινή περίοδο εφέτος. Η ευρύτερη περιοχή της Μονεμβάσιας θα κινηθεί με πολύ υψηλή πληρότητα, αφού υπάρχουν σημαντικές προκρατήσεις. Ωστόσο στην Αρκαδία, την ορεινή Κορινθία και σε άλλες ορεινές περιοχές η πληρότητα αναμένεται να ξεπεράσει το 90%, όπως τονίζει ο κ. Πολλάλης. Παραδοσιακά Ταΰγετος και Πάρνωνας γεμίζουν, αναφέρει ο κ. Πολλάλης και εκφράζει την εκτίμηση ότι η πληρότητα εφέτος θα φτάσει εν τέλει και το 100% σε αυτούς τους προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση ακριβή εκτίμηση για την πληρότητα των ξενοδοχείων θα μπορεί να δοθεί μετά την 10η Δεκεμβρίου.

Ήπειρος: Με υψηλή πληρότητα αναμένει την περίοδο των εορτών

Με υψηλή πληρότητα αναμένει την περίοδο των εορτών η Ήπειρος, που κατάφερε να φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τουρισμού και στον ορεινό της όγκο, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Ήπειρος έχει πετύχει να αναδείξει τη διαφορετικότητά της, συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα και city break, έκανε άνοιγμα σε νέες αγορές και επενδύει σε όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού. «Μετά τον covid έχουμε ανακάμψει ενώ παράλληλα αναβαθμιζόμαστε και προσφέρουμε ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες και ποιοτικά καταλύματα».

Ιωάννινα: Στο Ζαγόρι από τα μέσα Ιουνίου κι έπειτα οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά υψηλές

Τα Ιωάννινα συνεχίζουν να δέχονται επισκέπτες και αυτήν την εποχή λόγω σχολικών εκδρομών και συνεδρίων. Στο Ζαγόρι από τα μέσα Ιουνίου κι έπειτα οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά υψηλές, με τους Ισραηλινούς να καταλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό. «Μέχρι μέσα Νοεμβρίου, οι Ισραηλινοί συνέχιζαν να έρχονται και τα καταλύματα ήταν γεμάτα από Έλληνες και ξένους. Τώρα σημειώνεται μια “κοιλιά” αλλά είναι κάτι φυσιολογικό για την εποχή ενώ στις γιορτές προβλέπεται να είναι και πάλι τα καταλύματα fully booked», σημείωσε η Έλσα Έξαρχου, Σύμβουλος Τουρισμού Αναπτυξιακής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όλυμπος: Αισιοδοξία πως οι γιορτές θα τονώσουν κατά πολύ την αγορά και την τουριστική κίνηση

Στην περιοχή του Ολύμπου, την Πιερία υπάρχει αισιοδοξία και όλα δείχνουν πως οι γιορτές θα τονώσουν κατά πολύ την αγορά και την τουριστική κίνηση, όπως λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ηρακλής Τσιτλακίδης. «Δεν φτάνουν όμως οι γιορτές για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν προορισμοί στην Πιερία που έχουν κίνηση όλο το χρόνο αλλά και άλλοι που είναι κυρίως χειμερινοί, όπως για παράδειγμα το Ελατοχώρι. Αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες κυμαίνονται γύρω στο 60% αλλά είναι νωρίς ακόμη και σίγουρα θα ανέβουν. Η αλήθεια είναι πως εκτός από την πανδημία μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό που είναι και ο βασικός μας τροφοδότης τον χειμώνα. Ωστόσο, τα voucher και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού δίνουν μια σημαντική “ανάσα” και ευελπιστούμε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός και στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας με εύκολη πρόσβαση», σημείωσε ο κ.Τσιτλακίδης.

Ανατολική Μακεδονία: Με σταθερά βήματα και καλές πληρότητες πορεύεται προς τα Χριστούγεννα

Με σταθερά βήματα και καλές πληρότητες πορεύεται προς τα Χριστούγεννα και η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επενδύει στον 12μηνο τουρισμό, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ Αθανάσιος Τσώνης. «Μετά από μια πολύ πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν, συνεχίζοντας τις δράσεις που υπαγορεύει ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, βλέπουμε ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τον κόσμο και τον χειμώνα. Πλέον τόσο η Αλεξανδρούπολη, όσο και η Καβάλα έχουν καταστεί city break προορισμοί και σημειώνουν πολύ υψηλές πληρότητες, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες και για την Ξάνθη, που προσφέρεται για χειμερινός προορισμός και εξορμήσεις στη φύση, όπως και τη Δράμα και την Κομοτηνή. Την ίδια ώρα, εκτός από το θεματικό πάρκο της Ονειρούπολης, βλέπουμε αντίστοιχη πρωτοβουλία για τη δημιουργία θεματικού πάρκου (το Πάρκο του Πινόκιο) και στην Κομοτηνή, όπως επίσης και τη δημιουργία χριστουγεννιάτικου χωριού στο Σουφλί και αλλού. Είναι σημαντικό να ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο το έργο της Περιφέρειας που έχει επενδύσει πολύ δυναμικά στον τουρισμό και ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή», υπογράμμισε ο κ.Τσώνης.