Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής
Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής
Πηγή Εικόνας: Σαράντης Μιχαλόπουλος, euractiv.gr

“Στη Διάσκεψη COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα, το πιο σημαντικό πολιτικό διακύβευμα θα είναι η κλιματική δικαιοσύνη, δηλαδή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες του Παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς στη Διάσκεψη, που θα διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου στο Σαρμ- ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

«Ο δρόμος είναι ένας και αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις απώλειες και ζημίες (loss and damage)” που υφίστανται οι ευάλωτες χώρες» , οι οποίες είχαν ελάχιστη συμμετοχή στη δημιουργία του προβλήματος, αλλά τεράστιο μερίδιο στις επιπτώσεις, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής ήταν και συνεισηγητής στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε χτες Πέμπτη από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με τροπολογία του κ. Κόκκαλη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή, «καλούνται τα συμβαλλόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε νέες, επαρκείς και πρόσθετες πηγές δημόσιας χρηματοδότησης για την υπόθεση του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με σαφή προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Γίνεται ρητή αναφορά στην ΕΕ, «η οποία καλείται να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα ευρωβουλευτή, και «η ανάγκη να καταργηθούν επειγόντως οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα».