Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κυβέρνησή μας τηρώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις συνεχίζει παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς τεράστιες κρίσεις τη στήριξη της κοινωνίας, όλων των κοινωνικών ομάδων και των συνταξιούχων. Οι κρίσεις μας υποχρεώνουν να προχωρούμε πιο γρήγορα, να προχωρούμε τάχιστα στην εφαρμογή των πολιτικών μας ώστε να απαλύνουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των συνταξιούχων επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε νέες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω το εισόδημά τους. «Μάλιστα ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη, συνολικά από τη στήριξη ενώ αρκετοί θα πάρουν και μεγαλύτερα ποσά».

Επεσήμανε πως οι αυξήσεις προκύπτουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις: από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 7%, από την οριζόντια κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 250 ευρώ στα τέλη του χρόνου και από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι. Από αυτούς το 80 με 85% θα δει ακέραια την αύξηση του ποσοστού του 7% ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%.

Συνολικά 1.194.806 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. 222.570 θα λάβουν την τέταρτη ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση και 841.717 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν, ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού προς όφελος και των συνταξιούχων. «Δυνατότητες που η ίδια η κυβέρνησή μας με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας βάσει του σχεδίου που εφαρμόζουμε έχει δημιουργήσει».

Τόνισε μάλιστα ότι αξίζει να θυμόμαστε πως στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο περικοπές μέσω του ν. Κατρούγκαλου αλλά και άλλων αρνητικών παρεμβάσεων ενώ σήμερα η κυβέρνηση καμία περικοπή και μόνο αυξήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά επιτρέπουν στον πολίτη να έχει μία καθαρή εικόνα από τη μια για εκείνους που τηρούν τις δεσμεύσεις τους αλλά και για εκείνους που λένε ψέματα, εκείνους που παραπλανούν, εκείνους που άλλα υπόσχονται και στο τέλος άλλα πράττουν.

«Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες ενδιαφέρονται για έργα και οι πολιτικοί κρίνονται από το αποτέλεσμα», τόνισε.

Πέρασε στη συνέχεια στο κομμάτι της πίεσης που αισθανόμαστε όλοι λόγω της ακρίβειας και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διακρίνοντας έγκαιρα το πρόβλημα των διεθνών ενεργειακών ανατιμήσεων έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη στήριξη των πιο αδύναμων. «Συνολικά οι δράσεις αυτές για το 2022 φθάνουν τα 13 δισεκ. ευρώ. Οι αυξήσεις είναι δυσανάλογα μεγάλες σε όλο το φάσμα της αγοράς ενέργειας και προκαλούν έτσι δυσχέρεια και προβλήματα στους πολίτες σε κάθε σχεδόν τομέα της αγοράς, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού τους βίου». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση και αξιοποιεί κάθε οικονομική δυνατότητα που υπάρχει για να στηρίξει την κοινωνία.

Παράλληλα με τη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση και της κερδοσκοπείας στο βαθμό που αυτή παρατηρείται και που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας. Για να έχει αποτέλεσμα η καταπολέμηση αυτή χρειάζονται έλεγχοι και μέσα, τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τη ΔΙΜΕΑ αλλά και στις νομοθετικές παρεμβάσεις που βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδική αναφορά έκανε στο καλάθι στης νοικοκυράς και κλείνοντας θέλησε να σημειώσει ότι πιστώθηκε στους λογαριασμούς 10.561 δικαιούχων η πρώτη δόση του προγράμματος των νέων αγροτών, συνολικού ύψους περίπου 278 εκατ. ευρώ.

«Η ενίσχυση και η προσέλκυση νέων αγροτών είναι κομβική για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην πατρίδα μας, στη δεδομένη συγκυρία για έναν παραπάνω λόγο διότι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής μας καθιστά λιγότερο ευαίσθητους σε εξωγενείς πιέσεις», είπε κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου.

 

Αναλυτικά, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

 

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις – Οι κρίσεις μας υποχρεώνουν να προχωρούμε πιο γρήγορα

Η κυβέρνησή μας, τηρώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις, συνεχίζει -παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς τεράστιες κρίσεις- τη στήριξη της κοινωνίας, όλων των κοινωνικών ομάδων και των συνταξιούχων. Οι κρίσεις μας υποχρεώνουν να προχωρούμε πιο γρήγορα, τάχιστα, στην εφαρμογή των πολιτικών μας, ώστε να απαλύνουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους, μετά το νόμο Βρούτση, που έφερε τις πρώτες βελτιώσεις στις αποδοχές πολλών συνταξιούχων, η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε νέες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν ακόμη το εισόδημα τους. Μάλιστα, 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη, συνολικά από τη στήριξη, ενώ αρκετοί θα πάρουν και μεγαλύτερα ποσά.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Πρώτον: Από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που εκτιμάται στο 7%.

-Δεύτερον: Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

-Τρίτον: Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του χρόνου.

-Τέταρτον: Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στο νόμο Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν την αίτησή τους πριν από το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ:

Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%.

-Συνολικά 1.194.806 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.

-Συνολικά 222.570 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του νόμου Βρούτση.

-Συνολικά 841.717 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μικρή αύξηση των αποδοχών τους.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και εξαντλεί τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού για να στηρίξουμε και αυτή την κοινωνική ομάδα, και τους συνταξιούχους. Δυνατότητες που η ίδια η κυβέρνησή μας με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, βάσει του σχεδίου που εφαρμόζουμε, έχει δημιουργήσει.

Αξίζει τον κόπο πάντα να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με αυτά που εμείς πετυχαίνουμε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, μέσα σε συνθήκες εξωγενών κρίσεων, στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο περικοπές μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και άλλων αρνητικών παρεμβάσεων, ενώ σήμερα η κυβέρνηση καμία περικοπή και μόνο αυξήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Και όλα αυτά μαζί επιτρέπουν στον πολίτη να έχει μία σαφή, πολύ καθαρή εικόνα. Από τη μια για εκείνους που τηρούν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και για εκείνους που λένε ψέματα, εκείνους που παραπλανούν, εκείνους που άλλα υπόσχονται και στο τέλος άλλα πράττουν. Μπορούν οι πολίτες να έχουν μια καθαρή εικόνα για εκείνους που μιλούν με έργα και για εκείνους που καταφεύγουν στην πολιτική υποκρισία και τις δημαγωγικές υποσχέσεις. Στο τέλος της ημέρας, όμως, οι πολίτες ενδιαφέρονται για έργα και οι πολιτικοί κρίνονται από το αποτέλεσμα.

 

Δράσεις απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές

Η κυβέρνησή μας διακρίνοντας έγκαιρα το πρόβλημα των διεθνών ενεργειακών ανατιμήσεων έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη στήριξη των πιο αδύναμων. Συνολικά οι δράσεις αυτές για το 2022 φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ. Οι αυξήσεις είναι δυσανάλογα μεγάλες, σε όλο το φάσμα της αγοράς ενέργειας και προκαλούν δυσχέρεια και προβλήματα στους πολίτες σε κάθε σχεδόν τομέα της αγοράς, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού τους βίου. Έχουμε πλήρη γνώση και συναίσθηση του τι συμβαίνει, του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά και η ανταπόκριση στις εξωγενείς αυτές πιέσεις. Για αυτό και αξιοποιούμε κάθε οικονομική δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία, για αυτό και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Παράλληλα με τη χρηματοδότηση, για την οποία έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές -και συνολικά και τμηματικά- η κυβέρνηση αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση και της κερδοσκοπίας, στο βαθμό που αυτή παρατηρείται και που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας, προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία και να περιορίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή των ανθρώπων. Για να έχει αποτέλεσμα η καταπολέμηση αυτή χρειάζονται έλεγχοι και μέσα.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται συστηματικά από τη ΔΙΜΕΑ σε τακτική βάση, αντιμετωπίζονται οι απόπειρες αισχροκέρδειας που παρατηρούνται, τους τελευταίους 7 μήνες (μόνο από τη ΔΙΜΕΑ) έχουμε γύρω στους 1.900 ελέγχους, οι οποίοι κατέληξαν και σε βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 2.330.000 ευρώ.

Για να καταστήσουμε τους ελέγχους αυτούς αποτελεσματικούς, αλλά και για να ενισχύσουμε την προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων στα αγαθά, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις:

–Πρώτον: Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, την ασφάλεια των πολιτών, των καταναλωτών, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών και άλλων.

–Δεύτερον: Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

–Τρίτον: Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος. Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο του κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021.

–Τέταρτον: Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος.

–Πέμπτον: Επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε αυτό το ύψος- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

–Έκτον: Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, ο οποίος ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

–Έβδομον: Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς κανένα πέναλτι.

– Όγδοον: Δημιουργία ενός νέου εργαλείου «καλάθι του νοικοκυρίου» με στόχο να υπάρξει μέσα από πολιτικές αυτοδέσμευσης των επιχειρήσεων της αγοράς προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε ορισμένα βασικά και απαραίτητα αγαθά.

 

Συνολικά 525 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες – Κομβική η ενίσχυση και η προσέλκυση νέων αγροτών

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι πιστώθηκε στους λογαριασμούς 10.561 δικαιούχων η πρώτη δόση του Προγράμματος των Νέων Αγροτών, συνολικού ύψους 278.540.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι η δημόσια οικονομική ενίσχυση που θα λάβει κάθε δικαιούχος της 3ης πρόσκλησης του Μέτρου κυμαίνεται μεταξύ 35-40 χιλιάδες ευρώ, είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Η ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: Η πρώτη δόση πιστώθηκε και αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση θα πληρωθεί με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί μη επιλέξιμοι και η αξιολόγηση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί ως «εν δυνάμει δικαιούχοι», ώστε άμεσα να ενταχθούν ακόμα 3.400 δικαιούχοι στους οποίους θα καταβληθεί ως πρώτη δόση το συνολικό ποσό των 89 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προκειμένου να ενταχθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι στο Πρόγραμμα αυτό, το αρχικό ποσό των 420 εκατ. ευρώ της πρόσκλησης αυξήθηκε κατά 105 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 525 εκατ. ευρώ για να μπορούν να ενταχθούν, επαναλαμβάνω, όλο και περισσότεροι, όσοι περισσότεροι από τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Η ενίσχυση και η προσέλκυση νέων αγροτών είναι κομβική για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη πατρίδα μας για μια σειρά από λόγους. Στη δεδομένη συγκυρία, δε, για ένα λόγο παραπάνω διότι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, η παραγωγή εγχώριων αγαθών μας καθιστά λιγότερο ευαίσθητους σε εξωγενείς πιέσεις.

 

Γ. Οικονόμου: Είναι κατάντια να υπονοεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί η κυβέρνηση να παρακινήσει οποιοδήποτε λειτουργό να συγκαλύψει παιδεραστή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το θέμα της τροπολογία που αφορά την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να καταλήξει. Σημείωσε ότι είναι γνωστές οι αντιδράσεις από τη Βουλή των ΗΠΑ και οι δηλώσεις γερουσιαστών και υπογράμμισε πως “σε κάθε περίπτωση όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε αξιοποιήσει το χρόνο ώστε να ενημερώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να σκεφτούν την προμήθεια με εξοπλιστικά της Τουρκίας ενώ έχει αλλάξει καταλυτικά η ισορροπία ισχύος στο πεδίο υπέρ της χώρας μας”.

Για το ενδεχόμενο της συνάντησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ και αν μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η απαρχή για την αποκλιμάκωση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης “και μια έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν το αδιέξοδο της προκλητικής τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό”.

Για το θέμα των κυρώσεων που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως το πλαίσιο των κυρώσεων είναι ήδη διαμορφωμένο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις έχουν διπλό χαρακτήρα, έχουν συνέπειες αλλά και αποτρεπτικό ρόλο. “Η χώρα μας έχει αποδείξει πολύ αποτελεσματικά ότι έχει αυξήσει την επιρροή των ελληνικών θέσεων”, υπογράμμισε.

Απέναντι στο ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει πράξη τις απειλές Μπαχτσελί και να κόψει το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα και πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε αποτελεσματικά να απαντά στην οποιαδήποτε πρόκληση.

Σχετικά με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ανησυχεί το σύνολο της ΕΕ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ευθυγραμμισμένο σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Για την υπόθεση στον Κολωνό και την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλοι μας παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τα φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα που έρχονται στο φως, ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει το καθήκον της, ότι η Δικαιοσύνη σίγουρα θα κάνει το δικό της με αυστηρότερα νομοθετικά εργαλεία και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει για την τύχη και τη ζωή του κοριτσιών αλλά και των υπόλοιπων παιδιών.

“Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει την πολιτική του απόγνωση με όχημα την αθλιότητα και τους χυδαίους υπαινιγμούς για να αποκομίσει μικροκομματικά και εκλογικά οφέλη. Αν μία λέξη μπορεί να περιγράψει αυτή την στάση είναι η λέξη κατάντια”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση ισοδυναμεί με συγκάλυψη, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι “αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατάντια”.

Και πρόσθεσε: “Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Είναι κατάντια στην πολιτική στην Ελλάδα σήμερα να υπονοεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί η κυβέρνηση να παρακινήσει οποιοδήποτε λειτουργό να συγκαλύψει παιδεραστή. Είναι κατάντια”.

Ερωτηθείς για την αυστηροποίηση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφισή του νόμου , ο κ. Οικονόμου απάντησε πως τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται πλέον μέχρι και με ισόβια και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο και καταψήφισε επί της αρχής.

Για τον Ηλία Μίχο δήλωσε πως έχει διαγραφεί οριστικά από τη ΝΔ ενώ για τις συμβάσεις της εταιρείας του είπε πως έχει ακούσει ότι ήταν μέχρι και το 2016 και η νομιμότητά τους, μένει να αξιολογηθεί.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για την αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση ενόψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα. “Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη λήψης αποφάσεων. Αξιολογήσαμε ως θετικό βήμα την επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουμε δημιουργήσει ισχυρό κύμα υποστήριξης. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι προτάσεις μας πρέπει να υιοθετηθούν. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις”, σημείωσε.

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς αλλά και για την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως “δεν έχω καταλάβει αν μας κατηγορεί που στηρίξαμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στην πανδημία”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε μία σειρά από μέτρα στο πακέτο των 44 εκ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση όπως η πληρώμη των ενοικιών των επιχειρήσεων, των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών. “Διαφωνεί ο κ. Ανδρουλάκης με αυτό, αλλά διστάζει να το πει καθαρά”, συνέχισε ενώ για το θέμα του ΦΠΑ εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για τους λόγους για τους οποίους αξιολογεί ότι το μέτρο δεν θα προσέφερε σημαντικά οφέλη αλλά αντίθετα θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα στη δυνατότητα του κράτους να στηρίζει την κοινωνία και οριζόντια και στοχευμένα.

Για το καλάθι των νοικοκυριών ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο το οποίο μπορεί κάπως να βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών για μια σειρά από χρήσιμα αγαθά.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ελλάδα έχουμε την 3η ακριβότερη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη αλλά και για την επιστολή της ΡΑΕ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η χώρα μας το Σεπτέμβριο είχε τη 2η φτηνότερη τιμή στην ενέργεια και καθεμιά και καθένας γνωρίζει πόσο πλήρωνε πέρσι, πόσο τώρα και πόσο σημαντική είναι η επιδότηση. Για την επιστολή της ΡΑΕ , είπε ότι στην ουσία της έχει απαντηθεί από το υπουργείο ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Είπε ότι τον ενημέρωσε για μία σειρά από πράγματα που αφορούν στη λειτουργία του τύπου και συνειδητοποίησε ότι υπήρχε τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης. “Δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι αρθρογραφεί ο αρχιδολοφόνος της 17Ν, δεν ήξεραν για τα προγράμματα οριζόντιας στήριξης του τύπου, για τον τρόπο που η δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ βλέπουν την υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ, για τους άντρες που διαθέτει η αστυνομία για τη φύλαξη δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών, για τις απόψεις μας για τα παράνομα λογισμικά και την πρόοδο των εργασιών για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Δεν μου φάνηκε να τα ήξερε όλα αυτά. Ελπίζω ότι τα συγκράτησε. Τον κάλεσα να τα τσεκάρει”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: “Οφείλω να πω ότι επιβεβαιώσαμε τις ενστάσεις που έχουμε για τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Τον ρώτησα το αυτονόητο, πως είναι δυνατόν σε αυτή την περιβόητη λίστα, 4-5 δικτατορίες να είναι πάνω από την Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου. Η απάντηση ήταν ότι μπορεί σε αυτές τις δικτατορίες να μην είχε παρατηρηθεί θάνατος κάποιου δημοσιογράφου. Δηλαδή αυτή η οργάνωση ψάχνει να βρει πόσο ελευθερία υπάρχει στις δικτατορίες ενώ εγώ νομίζω ότι στις δικτατορίες δεν υπάρχει ελευθερία”.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το θέμα των υποκλοπών τελείωσε καθώς η εταιρεία που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό έφυγε από τη χώρα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης. “Θα φτάσουν όπως όλοι επιθυμούμε στα αποτελέσματα τα οποία θα δώσουν τις απαντήσεις που θέλουμε. Θα επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική πολιτεία, το κράτος, δεν έχει καμία συνδιαλλαγή, προμήθεια αυτών των παράνομων λογισμικών”, πρόσθεσε.