Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων έφτασε η μεγάλη στιγμή για τους υποψήφιους αγοραστές του 67% των μετοχών της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρουπολης αφού σήμερα θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές.

Η μεγάλη στιγμή έφθασε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να παραλαμβάνει τις προσφορές από 4 επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά.

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

2) Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4) ΟΛΘ Α.Ε.

Στο διαγωνισμό τον παρόν δίνουν αμερικανικές εταιρείες. Πρόκειται για την QUINTANA και η BLACK SUMMIT που συμμετέχει σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την EUROPORTS-EFA GROUP.

Ανάμεσα στις ισχυρές υποψηφιότητες είναι και ο ΟΛΘ, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί με όλες τις δυνάμεις τους που διαθέτει καθώς η διοίκηση του Οργανισμού θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Η σημερινή ημέρα είναι εξίσου σημαντική για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αφού ανοίγουν οι προσφορές των επενδυτών που παρέμειναν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται για την ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ,η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. και ο ΟΛΘ Α.Ε.

Δηλαδή τρείς επενδυτές διεκδικούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Οργανισμού , ο οποίος κατέχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.” (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και του μικρότερου λιμένα της Μάκρης, που βρίσκονται στη βορειοανατολική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δυνάμει Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ασκεί επίσης διοικητικές αρμοδιότητες στον Λιμένα Καμαριώτισσας και στο αλιευτικό καταφύγιο Θέρμες, στη Σαμοθράκη. Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει διάρκεια 60 έτη από την υπογραφή της και λήγει την 21η Μαρτίου του 2063.
Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.Α. Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων και αποθήκευση αυτών, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών. Ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης διαθέτει εκτεταμένες υποδομές για υποστήριξη επιπρόσθετων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων, χύδην φορτίου και επιβατών.
Ο λιμένας Καμαριώτισσας ενώνει ακτοπλοϊκά τη Σαμοθράκη με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα άλλα δύο λιμάνια (καταφύγια) εξυπηρετούν τοπικές κυρίως ανάγκες.