Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ολοκληρώνοντας την αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης επιμέρους έργων της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα εργοτάξια να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι το όραμα αυτό δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα. Ο κ.Αθανασίου έκανε αναφορά και στη στήριξη του Σπύρου Λάτση (του βασικού μετόχου) που πιστεύει στο έργο και το στηρίζει σε κάθε του πρόκληση και δυσκολία.

Το έργο προχωράει κανονικά – Πλήρης χρηματοδότηση

Παρά τις νέες προκλήσεις το έργο του Ελληνικού προχωράει κανονικά με βάση τον σχεδιασμό και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην πλήρη εξασφάλιση της χρηματοδότης του έργου, μετά και την έκδοση του πράσινου ομολόγου και σε συνέχεια και των προηγούμενων ενεργειών, είπε ο κ. Αθανασίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις προκαταβολές από τους υποψήφιους αγοραστές που δίνονται για τα ακίνητα στο πράσινο οικιστικό Πύργο (Riviera Tower), τις βίλες και τις τριώροφες κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο, «έχουμε τα πάντα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και προχωρούμε ταχύτατα στην υλοποίηση και στην εκτέλεση των εργασιών. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα απορρόφησης της αύξησης του κόστους κατασκευής έργων, που είναι περίπου 15%, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στη ζήτησης για αγορά κατοικιών και μισθώσεων σε εμπορικούς χώρους.

Με ταχείς ρυθμούς οι κατασκευές στα εργοτάξια

Με την ολοκλήρωση επιμέρους μελετών, διαγωνισμών, την έκδοση οικοδομικών αδειών- που αποτέλεσε και αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία – τα εργοτάξια ξεκινούν το ένα μετά το άλλο την λειτουργία τους. Ειδικότερα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα στο εργοτάξιο για την κατασκευή του κτηρίου-πρότυπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα στεγάζει 4 σωματεία ΑΜΕΑ συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Lamda. Το κτήριο παραδίδεται με «το κλειδί στο χέρι» στο τέλος του καλοκαιριού του 2023, πλήρως εξοπλισμένο, γεγονός που θα επιτρέψει στα σωματεία Aμυμώνη, Ερμής, Νίκη, και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ΣΑμΣΚΠ να μετακομίσουν από τις υποτυπώδεις μέχρι πρόσφατα υποδομές 1000 τμ περίπου σε υπερσύχρονες υποδομές 11.000 τμ με επιπλέον περιβάλλοντα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Εργοτάξια έχουν στηθεί, μεταξύ άλλων, και στο μεγάλο έργο της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, από τον όμιλο ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης, έχοντας ήδη προχωρήσει 250 μέτρα σε μήκος και 10 μέτρα σε βάθος (όσο θα είναι και το τελικό βάθος) και συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος του 2024.

Ίδιο σκηνικό και στα έργα της εκτροπής του ρέματος των Τραχώνων, ενώ στην έκταση όπου θα κατασκευασθεί ο υψηλότερος πράσινος οικιστικός ουρανοξύστης στην Μεσόγειο, μετά και την έκδοση της οικοδομικής άδειας πριν ένα περίπου μήνα οριοθετείται ο χώρος του εργοταξίου και ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι εκσκαφές και η θεμελίωση με στόχο τον Μάρτιο του 2026 να μετακομίσουν στα 170 διαμερίσματα των 50 ορόφων οι νέοι ιδιοκτήτες. Το σύνολο σχεδόν των διαμερισμάτων του Πύργου έχει κλείσει με προσυμβόλαια πώλησης, όπως έχουν κλείσει και οι 28 βίλες του παραθαλάσσιου και οι τριώροφες πολυτελείς κατοικίες-διαμερίσματα (condos) που θα φέρουν στα έσοδα στην Lamda μισού δισ. ευρώ (0,5 δις. ευρώ) έως το τέλος του 2023 από τα προσυμβόλαια. Η Lamda Development εκτός από τις υπάρχουσες οικιστικές αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο σχεδιάζει επίσης οικιστικές αναπτύξεις σε άλλα σημεία της έκτασης οι τιμές των οποίων θα είναι προσεγγίσιμες και από μεσαίες εισοδηματικές τάξεις καθώς θα είναι ανάλογες των τιμών στα Νότια Προάστια.

Αναφορικά με τα ξενοδοχειακά σχέδια στο Ελληνικό όπως επισημάνθηκε στα τέλη Νοεμβρίου ανακοινώνεται ο operator του ενός από τα δύο ξενοδοχεία που θα αναπτύξει η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τη Lamda, όπως και το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα αναλάβει το σχεδιασμό του ξενοδοχείου δυτικά της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Έμφαση στην ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία

 

Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της Lamda, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια των κατεδαφίσεων στην κυκλική οικονομία, δηλαδή στην αξιοποίηση υλικών. Οι κατεδαφίσεις έγιναν και γίνονται μετά από μια σειρά μελετών που προβλέπουν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό και την αξιοποίηση υλικών, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και μάλιστα εντός του εργοταξίου κατά ένα μεγάλο μέρος, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επίσης θα γίνει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για εξοικονόμηση νερού. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων η ΕΥΔΑΠ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης με τη Lamda Development SA, που αφορά στην ύδρευση, αποχέτευση και εγκατάσταση παραγωγής ανακυκλωμένου νερού, καθώς και δικτύου αστικής και περιαστικής διανομής ανακυκλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.