Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με γνώμονα να παραμείνει η Ελλάδα η πιο φθηνή χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σχεδιάζει το ΥΠΕΝ την επιδότηση του Οκτωβρίου των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετά χαμηλότερη από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου που έφθανε τα 639 ευρώ ανά Mwh ενώ του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 421 ευρώ για να διατηρηθεί η τιμή της KWh στα ίδια επίπεδα των 0,149 ευρώ για τη ΔΕΗ.

Πάντως η νέα τιμή χρέωσης του Οκτωβρίου πιθανόν να έχει θετικές εκπλήξεις για τα νοικοκυριά που έχουν εμπιστευθεί τη ΔΕΗ και να κληθούν να πληρώσουν κάτω από τα 0,149 ευρώ ανά KWh στους λογαριασμούς ρεύματος του Οκτωβρίου.

Όλα θα εξαρτηθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να δώσει στη δημοσιότητα το κόστος ανά MWh .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στα 570 ευρώ ανά MWh για την ΔΕΗ η οποία θα είναι χαμηλότερη κατά 219 ευρώ ανά Mwh σε σχέση με την τιμή των 788 ευρώ ανά Mwh του Σεπτεμβρίου.

Το διεθνές κλίμα συμβάλλει στη μείωση τόσο της κρατικής επιδότησης όσο και της τελικής τιμής της KWh των λογαριασμών ρεύματος μετά την υποχώρηση της τιμής του TTF από τα 325 ευρώ στα 217 ευρώ ανά MWh αφού χθες παρότι σημείωσε άνοδο κατά 9,7%.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διοίκηση να διαμορφώσει πιο χαμηλή τιμή ανά KWh δίνοντας κόστος ανά MWh τα 561 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η κρατική επιδότηση στα 421 ευρώ.

Η προοπτική αυτή μπορεί να διαμορφώσει νέα χαμηλότερη τιμή ανά KWh στα 0,140 ευρώ.

Η εξίσωση της κρατικής επιδότησης θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν ότι το κόστος ανά Kwh πάνω από τις 300 – 400 KWh θα διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα από τα 0,149 ευρώ ανά Kwh για τους καταναλωτές της ΔΕΗ έτσι ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας από 1.600.000 νοικοκυριά που καίνε περισσότερο ρεύμα σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Επιπλέον η τελική επιδότηση θα μετρήσει και τις αντοχές του προϋπολογισμού. Μόνο για το Σεπτέμβριο έβαλε 800 εκατ ευρώ. Τον Οκτώβριο το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο αλλά το οικονομικό επιτελείο θέλει να προστατέψει τα 2 δις ευρώ τα οποία θα ξοδέψει σταδιακά με το τέλος του έτους για να μπορούν να τα νοικοκυριά να ζεσταθούν.