του Αλέκου Πολίτη

«Μητσοτάκη… δώστα όλα!» – αυτό θα ήταν το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, αν ζούσαμε σε προηγούμενες εποχές και συγκυρίες. Ευτυχώς ή δυστυχώς (μάλλον το δεύτερο), δεν ζούμε σ’ αυτές. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Μεγάρου Μαξίμου δεν αντιλαμβάνονται τον ορυμαγδό των αρνητικών συγκυριών που ήρθαν στο πρόσφατο παρελθόν και έρχονται στο εγγύς μέλλον και την ανάγκη εξισορρόπησης τους με αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει -κατά τα πρότυπα της οικογενειακής παράδοσης- ότι είναι φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύει στην ατομική πρωτοβουλία έναντι της πολιτικής των συσσιτίων και του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Έχει αποδείξει, όμως, και ότι είναι ρεαλιστής και αντιλαμβάνεται ότι η κρατική παρέμβαση σε μία χώρα με περιορισμένο ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα, είναι πολλές φορές σωτήρια για τα χαμηλά στρώματα. Κι αυτό γιατί όπως η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία ημέρα, έτσι και το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται η ελληνική οικονομία δεν αλλάζει σε μία ημέρα.

Ο Μητσοτάκης δεν θα τα δώσει όλα. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν πρέπει. Με δεδομένη την άρση της ευρωπαϊκής εποπτείας και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του (κρατικοδίαιτου) Αιώλου και να αρχίσει να μοιράζει επιδόματα και παροχές. Θα δώσει, αλλά με μέτρο και γνώμονα τα δημοσιονομικά πλαίσια που θα του ορίσει το ΥΠΟΙΚ, και πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η έμφασή του -κι αυτό είναι που έχει σημασία- θα είναι στη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά. Σ’ αυτούς, δηλαδή, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας αλλά κι αυτούς που έρχονται, και σίγουρα δεν θέλουμε να φύγουν.

Κι εδώ έρχεται η ουσία της συζήτησης. Το 2023, όπως και να εξελιχτούν τα πράγματα, είναι έτος εκλογών. Αυτό σίγουρα δεν έχει περάσει -και πως θα μπορούσε άλλωστε- απαρατήρητο από τα αυτιά και τα μάτια των κυβερνητικών επιτελείων. Γι’ αυτό και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης θα έρθουν σε δύο φάσεις: ορισμένα άμεσα για την ανακούφιση των πολιτών (π.χ. ενέργεια, ακρίβεια, θέρμανση) και άλλα σε βάθος εξαμήνου (π.χ. στέγαση νέων, αύξηση κατώτατου μισθού). Τα μέτρα θα έχουν άρωμα εκλογών, αλλά και χαρακτήρα πρακτικό και ουσιώδη. Τα επιτελεία του Μαξίμου έκαναν τις μετρήσεις τους και γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα κληθούν να αποδώσουν τον μέγιστο οβολό. Με μέτρο, σύνεση και μυαλό επηρεασμένο αλλά όχι κινούμενο μόνο με γνώμονα τις επικείμενες εκλογές.

Από το σύνθημα «δώστα όλα» στη σκέψη «δώσε όσα μπορείς» κι από την αμετροέπεια των προηγούμενων δεκαετιών στις λελογισμένες δαπάνες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Μεσολάβησαν μία – δύο γενιές· φαίνεται πως γίναμε σοφότεροι.