Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων εντείνουν την προσπάθειά τους για να μειώσουν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από την παραγωγή των αυτοκινήτων.

Μεγάλη έμφαση δίνουν στη κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 23% από το 2006, ανακοίνωσε η ACEA.

Καθώς τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά για να τα καθιστούν ασφαλέστερα, καθαρότερα και εξυπνότερα, η πολυπλοκότητα της παραγωγής οχημάτων έχει αυξηθεί. Αυτή η αύξηση της πολυπλοκότητας επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εργάζονται συνεχώς για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ενέργειας ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται έχει μειωθεί κατά 23% τα τελευταία 15 χρόνια.

Καθοριστικό ρόλο στα προγράμματα παραγωγής των αυτοκινήτων κατέχει και η μείωση των εκπομπών CO2 από την παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 από την παραγωγή κατά 46% από το 2006.

Οι εκπομπές CO2 ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκαν κατά 25,4% μεταξύ 2006 και 2021, ενώ το συνολικό ποσοστό μειώθηκε κατά 45,9% την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή.

Οι κατασκευαστές μπόρεσαν να αποσυνδέσουν τις εκπομπές CO2 από την αύξηση της παραγωγής, προμηθεύοντας ολοένα και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ή/και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 46% από το 2006.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που απασχολεί κάθε αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ποσότητα των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπεται ανά επιβατικό αυτοκίνητο.

Η ποσότητα των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπεται ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται έχει μειωθεί κατά 41% από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων από το 2006.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι οργανικοί διαλύτες που εκπέμπονται κυρίως από το τμήμα βαφής και επεξεργασίας του αμαξώματος.

Με νέες τεχνολογίες, όπως η αντικατάσταση χρωμάτων με βάση διαλύτες με ισοδύναμα χωρίς διαλύτες, οι κατασκευαστές με βάση το νερό κατάφεραν να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές VOC κατά 57,2% τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι κατασκευαστές της ΕΕ έχουν μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής αυτοκινήτων τα τελευταία 15 χρόνια.

Μεγάλες επενδύσεις κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να μειώσουν την ποσότητα των αποβλήτων από την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Η συνολική ποσότητα απορριμμάτων κατά την παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 31,3% από το 2006. Τα απόβλητα που παράγονται ανά μονάδα από την κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5,3% σε διάστημα 15 ετών.

Οι διακυμάνσεις των αποβλήτων, τόσο σε απόλυτους όσο και ανά μονάδα όρους μπορούν να εξηγηθούν από μεμονωμένα γεγονότα, όπως η πτώση της συνολικής παραγωγής κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα απόβλητα που παράγονται από την κατασκευή αυτοκινήτων μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2006

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων(ACEA), ενώνει τους 16 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ιδρύθηκε το 1991 με τη γαλλική ονομασία l’Association des Constructeurs Européens d’Automobiles, η οποία εξηγεί το ευρέως χρησιμοποιούμενο και αναγνωρισμένο αρκτικόλεξο: ACEA.

Πριν από τρεις δεκαετίες, τα ιδρυτικά μέλη της ήταν: BMW, DAF, Daimler-Benz, FIAT, Ford, General Motors Europe, MAN, Porsche, Renault, Rolls Royce, Rover, Saab-Scania, Volkswagen, Volvo Car και AB Volvo.

Τα τελευταία χρόνια, η ACEA άνοιξε επίσης τις πόρτες της σε μη Ευρωπαίους κατασκευαστές με σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας στην ΕΕ.