Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημειώθηκε στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνσή της.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και 4% σε ετήσια βάση έναντι 5,4%, αντίστοιχα, χάρη κυρίως στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αν και τα στοιχεία της Eurostat μπορεί να αναθεωρηθούν αργότερα, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα εν μέσω ενός πληθωρισμού – ρεκόρ, ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία και κατά 3,4% σε ετήσια βάση μετά από αυξήσεις 0,5% και 5,4%, αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο.

Παρά την ελαφρά ασθενέστερη από το αναμενόμενο επίδοση της Γερμανίας, όπου η ανάπτυξη ήταν μηδενική σε τριμηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια, η Γαλλία ξεπέρασε τις προσδοκίες με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,5%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ανάπτυξη 1% και 1,1%, αντίστοιχα.