Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι έξι στους δέκα καταναλωτές της ΔΕΗ θα έχουν το φθηνότερο τιμολόγιο για τον Αύγουστο σε σχέση με τον ανταγωνισμό αφού η διοίκηση της επιχείρησης έδωσε τιμή ανά Mwh τα 486 ευρώ όταν οι υπόλοιποι 25 προμηθευτές έδωσαν υψηλότερες τιμές . Ορισμένες μάλιστα διαμόρφωσαν πακέτα που περιλαμβάνουν και πάγιο εκτός από την τιμή της Mwh.

Με βάση την κατανάλωση ενέργειας της χαμηλής τάσης του Μαΐου η κατηγορία των νοικοκυριών στη ΔΕΗ κατανάλωσε 1.464.000 Mwh όταν ο επόμενος προμηθευτής στη χαμηλή τάση εμφάνισε κατανάλωση ενέργειας 142 000Mwh.

H διοίκηση της ΔΕΗ ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού και πολύ σύντομα η αγορά θα γνωρίζει εάν διεκδικεί την επιστροφή των καταναλωτών δηλαδή τους 4 στους 10 που αποχώρησαν από την εταιρεία όταν απελευθερώθηκε η αγορά της ενέργειας.

Η κρατική ενίσχυση των 377 ευρώ ανά Mwh αποτελεί ρεκόρ επιδότησης

Η άμεση δημοσιοποίηση της κρατικής επιδότησης του Αυγούστου από το ΥΠΕΝ που να σημειωθεί φτάνει στα 377 ευρώ ανά Mwh ανεξάρτητα από τις καταναλώσεις και τα εισοδήματα των καταναλωτών. Η επιδότηση είναι οριζόντια και καλύπτει το σύνολο των καταναλωτών ανεξάρτητα από την επιλογή του παρόχου.

Η επιδότηση είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στα νοικοκυριά και καλύπτει το 77% της συνολικής αξίας του ρεύματος που θα καταναλωθεί τον Αύγουστο.

Τι θα πληρώσει ο πελάτης της ΔΕΗ

Οι καταναλωτές της ΔΕΗ θα πληρώσουν από την τσέπη μόλις 0,109 ανά Kwh .

Τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ επέστρεψαν σε προ επίπεδα της ενεργειακής κρίσης όταν από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 το κόστος της Kwh ήταν πάνω από τα 0,30 ευρώ και τον Ιούλιο θα αγγίζει τα 0,40 ευρώ ανά Kwh.

Φέτος τον Αύγουστο οι 500Kwh της ΔΕΗ κοστίζουν 54,5 ευρώ ενώ πέρυσι είχαν κόστος 68 ευρώ.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του τιμολογίου οφείλεται στην επιδότηση των 377 ευρώ ανά Mwh που δίνει το κράτος ενώ η ΔΕΗ ζήτησε να πληρωθεί προς 486 ευρώ ανά Mwh ή προς 0,486 ανά Kwh.

Άγνωστο το πραγματικό κόστος της Mwh για τον Αύγουστο

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πραγματικό κόστος της ενέργειας τόσο οι προμηθευτές όσο και το ΥΠΕΝ θα το μάθει με ακρίβεια στα τέλη Αυγούστου μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την ημερήσια τιμολόγηση της Mwh.

Στην περίπτωση που μέση τιμή ανά Mwh είναι υψηλότερη από τα 486 ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ θα σημειώσει ζημιές οι οποίες για να καλυφθούν θα πρέπει να δώσει υψηλότερη τιμή τον Σεπτέμβριο από τον ανταγωνισμό για να καλύψει τη χασούρα.

Αντίθετα εάν η μέση τιμή ανά Mwh διαμορφωθεί στα 450 ευρώ τον Αύγουστο θα έχει κερδίσει 36 ευρώ ανά Mwh.

Ζημιές ή κέρδη θα έχει η ΔΕΗ τον Αύγουστο;

Η ΔΕΗ τον Αύγουστο από το χαμηλότερο κόστος ανά Mwh μπορεί σε ένα μήνα να έχει κέρδη 50.704.000 ευρώ ενώ εάν έχει κάνει λάθος πρόβλεψη κατά 36 ευρώ ανά Mwh θα έχει αντίστοιχες ζημιές.

Βέβαια για έναν προμηθευτή στο μέγεθος της ΔΕΗ εάν κάνει τρεις και τέσσερις μήνες λάθος εκτιμήσεις στο κόστος της Mwh, οι συσσωρευμένες ζημιές θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ με σημαντικές συνέπειες για την επιχείρηση ενώ εάν έχει μαντέψει σωστά θα μεταφραστούν σε κέρδη. .

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh έχει στοιχεία ρουλέτας με τα πονταρίσματα των προμηθευτών αλλά και για την κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος θα πορεύεται με εκτιμήσεις αφού δεν θα γνωρίζει το πραγματικό κόστος της Mwh.

Αντίθετα οι ιδιώτες προμηθευτές αποδέχτηκαν τους κανόνες της ρουλέτας δίνοντας υψηλότερες τιμές από τη ΔΕΗ με τους περισσότερους να ξεπερνούν τα 500 ευρώ ανά Mwh διότι θέλουν να περιορίσουν το ρίσκο καθώς εξαρτάται η επιβίωση της εταιρείας.