Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ με 51 νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των startups, των ερευνητών, της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων φορέων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση παρουσιάστηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η προσέλκυση κεφαλαίων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα υγείας και βιοεπιστημών (πάνω από 80%). Επίσης, άνω του 70% των συμμετεχόντων θεωρούν απαραίτητη τη διευκόλυνση για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου.
Καλωσορίζοντας τους νέους ερευνητές και επιχειρηματίες στο «1ο Healthcare & Life Sciences meetup» η Μάγκυ Αθανασιάδη, Δ/ντρια του Τομέα Καινοτομίας αναφέρθηκε στους στόχους της πρωτοβουλίας: «Επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε να ενδυναμωθεί η έρευνα που παράγεται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, για να γίνονται περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα – ένας τομέας στον οποίο υστερούμε σημαντικά. Επίσης, στους στόχους μας είναι να αναπτυχθούν ταχύτερα οι startups του κλάδου, αλλά και να καλλιεργηθούν οι συνεργασίες μεταξύ startups, ερευνητών, φαρμακοβιομηχανίας, δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»
Σε δήλωση του ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος της Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ τόνισε: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών, που αναδείχθηκε και μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικό μερίδιο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη, εάν ενώσουμε δυνάμεις τα startups, οι χώροι επιστημονικής γνώσης και η επιχειρηματικότητα».
Το επόμενο Healthcare & Life Sciences meetup είναι προγραμματισμένο για τις 11 Οκτωβρίου 2022.