Ισχυρές και σε πλήρη επαγρύπνηση παρέμειναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να επιχειρήσουν όπου κι αν τυχόν χρειαστεί.

Στα Μέγαρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων, χθες το βράδυ παρουσίαζε αρκετά καλύτερη εικόνα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπήρχε κάποιο ενεργό μέτωπο. Στο σημείο παραμένουν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Παράλληλα υπό έλεγχο είχαν τεθεί οι πυρκαγιές στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σάμαρι Σαλαμίνας, ενώ αρκετά καλύτερη εικόνα παρουσίαζε το βράδυ η πυρκαγιά στον Λόφο Πατρίς καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Επιπλέον, σε ύφεση παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης, 19 Ιουλίου, στην Πεντέλη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν ισχυρές προκειμένου να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν σε επιφυλακή επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή και σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πυρκαγιές ώστε να μην υπάρχει καμία εστία.

Ο απολογισμός πάντως της πυρκαγιάς στην Πεντέλη είναι καταστροφικός. Σύμφωνα με την πρώτη δορυφορική αποτύπωση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά προσεγγίζει τα 24.700 στρέμματα. Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα και η καταγραφή των ζημιών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησαν το μεσημέρι οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

ΔΕΔΔΗΕ: Η πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Περισσότεροι από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 που επηρεάστηκαν από την φωτιά στη Βόρεια και Ανατολική Αττική έχουν ήδη επανηλεκτροδοτηθεί, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι αργά το βράδυ θα είχαν επανηλεκτροδοτηθεί 180 υποσταθμοί από τους συνολικά 210 που υπέστησαν ζημιά. Στην περιοχή βρίσκονται περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα, καθώς και επιπλέον υποστηρικτικό προσωπικό.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την περιοχή των Μεγάρων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν εντατικά προκειμένου να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες ζημιές και να ηλεκτροδοτηθούν οι περιοχές Αλεποχώρι, Ψάθα και Πόρτο Γερμενό. Τα συνεργεία ενισχύθηκαν με επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθούν στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Χρ. Στυλιανίδης: Οι δυνάμεις επιχείρησαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες   

«Η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, που μάλιστα το βράδυ επιδεινώθηκε, κάτι που είναι παράξενο, κατά τους ειδικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις συντονισμένα επιχείρησαν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και προσέθεσε ότι «οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ σε συγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ την ώρα». Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ήδη διερευνώνται, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, ενώ κατέστησε σαφές ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε κεραυνό ή σε βραχυκύκλωμα. «Είναι φανερό από τις συνθήκες της περιοχής, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και αύριο (σσ σήμερα) θα γίνει ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη», σημείωσε και προσέθεσε ότι αυτή την στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εξελίσσεται επίσης μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και μια άλλη πυρκαγιά στην Σαλαμίνα – συμβάντα όμως για τα οποία έχουν κινητοποιηθεί άμεσα και επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα κι επιχειρούν».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όλες οι δυνάμεις, πυροσβεστική, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση, στρατός, δασική υπηρεσία και ΕΚΑΒ, έδωσαν μάχη χθες απέναντι στην πυρκαγιά. Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις 485 γυναίκες και άντρες της πυροσβεστικής, που, όπως είπε, για ακόμη μία φορά έδωσαν μια τόσο σκληρή μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, συνύπαρξη αστικού ιστού με δάσος, με πυκνή βλάστηση, πυκνή δόμηση και ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

«Αυτοί οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μέσα σε θυελλώδεις ανέμους, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που κάνουν τις πυρκαγιές αναπότρεπτες και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες, έδωσαν τον εαυτό τους κι έδωσαν πρακτικό αποτέλεσμα που αφορά τον Έλληνα πολίτη, τον πολίτη της Αττικής, της Ανατολικής Αττικής κι απέδειξαν με σπάνια αυταπάρνηση και το ψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει, ότι με αυτά τα προσόντα μπορούν και παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν σχέση με το να διαφυλάσσονται ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίζονται ιδιωτικές περιουσίες των πολιτών αλλά και το φυσικό περιβάλλον», επισήμανε. Παράλληλα ευχαρίστησε ξεχωριστά όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην χθεσινή επιχείρηση, καθώς και όλους τους συναδέλφους του υπουργούς που ήταν μαζί στην διαχείριση αυτής της κρίσης.

«Οι πολίτες θέλουν κι επιμένουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση, που να ανταποκρίνεται με ετοιμότητα σε αυτά τα δύσκολα συμβάντα. Και ένας σωστός συντονισμός θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε την πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», σημείωσε. «Αυτός ο σωστός συντονισμός όλων αυτών των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος» πρόσθεσε.

«Ο συντονισμός η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας, η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από την σκληρή εμπειρία του παρελθόντος. Αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα και από την χώρα μας, αλλά κι από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Θέλουμε πολλά ακόμα ουσιαστικά βήματα βελτίωσης, όμως στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε ότι φέτος αποφασίστηκε να έχουν περισσότερα εναέρια μέσα.

«Αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικό και ετοιμότητας έργο, προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου 4, να δημιουργούμε περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος, να είμαστε έγκαιροι στην απόκρισή μας στην εκδήλωση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο το σημείο, βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών από την έναρξη της πυρκαγιάς, με όλα τα μέσα, και εναέρια, και επίγεια, και τόνισε ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια να δράσουν έγκαιρα, βοήθησε έτσι ώστε το φαινόμενο να μην εξελιχθεί σε σημείο που μπορεί να ήταν εντελώς εκτός ελέγχου». Ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε το 112, το οποίο, «είναι το εργαλείο που βοηθά να πραγματοποιήσουν με ένα αποτελεσματικό τρόπο τις οργανωμένες προληπτικές απομακρύνσεις πληθυσμού, και μάλιστα σε μια περιοχή που περίπου καλύπτει 90.000 κατοίκους».

«Εμείς στο υπουργείο, στην πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία, πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, δεν είναι η ώρα των λόγων είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και κυρίως μαθαίνοντας από τα λάθη μας και από τα λάθη που διδάσκει η ίδια η επιστήμη στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι γνωστό το έχουμε πει πολλές φορές, πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης τις κάνουν πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμες», υπογράμμισε και τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν συνολικά 390 πυρκαγιές, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως είπε, «εξαιτίας αυτού του νέου δόγματος αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο χρόνο και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξελιχθεί το φαινόμενο της πυρκαγιάς και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα». «Αυτό όμως δεν είναι πάντα δυνατόν δυστυχώς. Δυστυχώς οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό, όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας». Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα, διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. «Αυτό δεν θα σταματήσει. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Παρόλες τις δυσκολίες θα επιμείνουμε. Πρώτιστος στόχος είναι και παραμένει η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως και η προστασία της περιουσίας των συμπολιτών μας και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και ειδικά των πυρκαγιών», επισήμανε.

«Είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, στην καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού που φαίνεται ότι σε όλη τη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα», είπε κι απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά για κανέναν λόγο.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η φωτιά έχει δύναμη, ας μην την υποτιμήσουμε. Γιατί επιβεβαιώνεται ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι κατά 95% η κύρια αιτία εμφάνισης πυρκαγιάς. Θα συνεχίσουμε με τον συντονισμό που πιστεύουμε ότι είναι το μόνο εργαλείο που παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρακτικά με στόχο να κρατήσουμε τους 3 βασικούς άξονες – περισσότερη πρόληψη- προετοιμασία/ετοιμότητα και σωστή και έγκαιρη παρέμβαση», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη-Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες   

«Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο.

Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποχώρησή του από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την ενημέρωση που έλαβε στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία των πύρινων μετώπων.

Ερωτηθείς για το εάν στην κυβέρνηση υπάρχει εικόνα για τα αίτια, για το εάν πρόκειται για εμπρησμό ή όχι τόνισε «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού”.

Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των πληγέντων σημειώνοντας ότι «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών. Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι την Τρίτη εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή”.

Τέλος, για το κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου απάντησε ότι «Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Νομίζω, ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή, στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε”.