Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Waterstudio συνεργάστηκε με την εταιρεία Dutch Docklands για να εξελίξουν μια πλωτή πόλη, η οποία αποτελεσματικά θα απαντά στην απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στις Μαλδίβες. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρότζεκτ, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εκεί κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί σε μια λιμνοθάλασσα με υψηλής θερμοκρασίας νερό, η οποία απέχει λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα των Μαλδίβων. Πρόκειται για την πρώτη «πόλη νήσων» και θα αποτελείται από 5.000 πλωτές μονάδες – συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εστιατορίων, καταστημάτων και σχολείων – με κανάλια ανάμεσα τους. Εκτιμάται ότι οι κάτοικοι θα αρχίσουν να μετακινούνται στις αρχές του 2024 στο συγκρότημα ενώ ολόκληρη η πόλη θα ολοκληρωθεί το 2027. 

Η Maldives Floating City σηματοδοτεί τα εγκαίνια μιας νέας εποχής στην οποία οι κάτοικοι των Μαλδίβων θα επιστρέψουν στον ωκεανό μέσω βιώσιμων, περιβαλλοντικά φιλικών πλωτών κατασκευών. Το πρότζεκτ χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό, εμπνευσμένο από τη φύση, δρόμο και σύστημα καναλιών το οποίο έχει ως μοντέλο το ίδιο το κοράλλι, γνωστό ως brain coral. Με αυτόν τον τρόπο, το πρότζεκτ δίνει ώθηση στην ανάπτυξη των κοραλλιών με το να δημιουργεί θαλάσσια οικοσυστήματα που δεσμεύουν τα αέρια του θερμοκηπίου τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τεχνητοί πάγκοι κοραλλιών θα συνδεθούν με το υπογάστριο της πόλης, ενθαρρύνοντας τη φυσική ανάπτυξη των κοραλλιών. Οι βυθισμένοι και προστατευμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα λειτουργούν ως φυσικός κυματοθραύστης, προσφέροντας στους κατοίκους, σε συνδυασμό με το πλέγμα των διασυνδεδεμένων πλωτών αρχιτεκτονικών δομών, άνεση και ασφάλεια. 

Το πρότζεκτ επιδιώκει να δώσει έναν χώρο έλλειψης κινδύνου και ανάπτυξης στις Μαλδίβες καθώς και ένα μίγμα πράσινης τεχνολογίας, ασφάλειας και εμπορικής σκοπιμότητας και ένα υγιές, νέο λάιφ στάιλ που θα είναι το θεμέλιο για μελλοντικές πλωτές πόλεις. Κατά συνέπεια, θα ξαναγραφτεί το μέλλον των πολιτών των Μαλδίβων: από υποψήφιοι κλιματικοί μετανάστες θα μετατραπούν σε κλιματικούς καινοτόμους (https://www.instagram.com/p/CMy7CZyMll3/?hl=en).