Στα 374,85 ευρώ ανα Mwh εκτοξεύτηκε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για τις σημερινές καταναλώσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η βίαιη άνοδος της τιμής κατά 54,77% είναι κακός οιωνός με την εγχώρια και διεθνή αγορά να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σε ότι φορά την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η συντήρηση του αγωγού Nord Stream από σήμερα και μέχρι τις 21 Ιουλίου αναμένεται να απογειώσει την αγορά ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ λόγω της συντήρησης του αγωγού μεταθέτει την ημερομηνία ανακοινώσεων από τους προμηθευτές ενέργειας για τις 25 Ιουλίου. Η αλλαγή ημερομηνίας δημοσιοποίησης των τιμών της Mwh από τους 20 προμηθευτές ενέργειας θεωρήθηκε επιβεβλημένη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Με επιστολή προς τους παραγωγούς και παροχσους ενημέρωσε για την αλλαγή Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25 η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μετάθεση της ημερομηνίας ήταν αναγκαία αλλά δεν θα φέρει επουσιώδεις μεταβολές όταν θα έρθει ο χρόνος των ανακοινώσεων καθώς οι συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου γίνονται πιο περίπλοκες. Η αγορά εκτιμάται ότι θα δώσει τιμές πολύ υψηλότερα από τα 400 ευρώ ανά Mwh που για ορισμένα στελέχη θεωρείται μετριοπαθή και προετοιμάζονται για 500 και 600 ευρώ ανά Mwh.

Η νέα τιμολόγηση όπως και η δημοσιοποίηση του κόστους της ενέργειας ως τελική χρέωση για τα νοικοκυριά για το μήνα που ακολουθεί θα αποδειχθεί … χαρακίρι διότι μια λάθος εκτίμηση του κόστους από ένα πάροχο , τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει για να μαζέψει τα χρήματα που θα τις οφείλουν οι καταναλωτές. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε να ακυρώσει τις νέες αλλαγές τιμολόγησης στην περίπτωση που οι τιμές κινηθούν εκτός ορίου.