πόλη, πανόραμα, smartphone, έλεγχος, κύκλωμα, βιομηχανία, αρχιτεκτονική, ιστός, δίκτυο, σημεία, γραμμές, διασύνδεση, βιομηχανία 4,0, ίντερνετ των πραγμάτων, έργο, εργαλεία, υψηλή τεχνολογία, στρατηγική, έρευνα, τεχνολογία, παραγωγή, πληροφορική, επικοινωνία, δικτύωση, τηλεπικοινωνίες logistics, μηχάνημα, ,internet, σύνδεση, ανταλλαγή, δεδομένα, world wide web, υπολογιστής, τεχνητή νοημοσύνη
πόλη, πανόραμα, smartphone, έλεγχος, κύκλωμα, βιομηχανία, αρχιτεκτονική, ιστός, δίκτυο, σημεία, γραμμές, διασύνδεση, βιομηχανία 4,0, ίντερνετ των πραγμάτων, έργο, εργαλεία, υψηλή τεχνολογία, στρατηγική, έρευνα, τεχνολογία, παραγωγή, πληροφορική, επικοινωνία, δικτύωση, τηλεπικοινωνίες logistics, μηχάνημα, ,internet, σύνδεση, ανταλλαγή, δεδομένα, world wide web, υπολογιστής, τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή Εικόνας: Gerd Altmann / Pixabay

Ο Νικολά Περονί (Nicolas Perony) έχει ταξιδέψει και κατοικήσει σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, από τις στέπες της Μογγολίας και την έρημο Καλαχάρι μέχρι τη Silicon Valley και τις ακτές των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος του τένις και ως …όχι και τόσο επιτυχημένος ηθοποιός, έχει κάνει σπουδές που κυμαίνονται από τη φυσική και τη μηχανική μάθηση μέχρι τη βιολογία και την κοινωνιολογία, έχει δραστηριοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανίες και στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά το πάθος του παρέμεινε σε όλες τις περιπτώσεις σταθερό: η χρήση της τεχνολογίας για το γενικό καλό, ώστε το μέλλον να είναι ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο για όλους.

Με ορμητήριο τη Ζυρίχη, ο συμπεριφορικός επιστήμονας και ερευνητής της Τεχνητής Νοημοσύνης, που στις 29 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ως κεντρικός ομιλητής στο 9ο Technology Forum, πούλησε πέρυσι τη νεοφυή επιχείρησή του, «ΟΤΟ.ai», στη «Unity», η οποία την εξαγόρασε με σκοπό να διασφαλίσει την ασφαλή αλληλεπίδραση σε διαδικτυακά παιχνίδια. H Unity είναι ένας κολοσσός με πάνω από 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως να καταναλώνουν περιεχόμενο, που έχει δημιουργηθεί μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Σήμερα, ο Περονί είναι επικεφαλής μηχανικός για τις λύσεις που αφορούν την κοινότητα της Unity. Πριν από αυτό, ο επιστήμονας με την «τεχνο-ουτοπική» (όπως λέει o ίδιος), κλίση, έχει υπάρξει επικεφαλής της ομάδας Τεχνητής Νοημοσύνης στη «Hyperloop Transportation Technologies» (Hyperloop TT), μια εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων πνευματικών μεταφορών, που θα φέρουν …στο έδαφος τις ταχύτητες των αεροπλάνων.

Ενόψει του 9ου Technology Forum, ο Νικολά Περονί μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (https://www.youtube.com/watch?v=bfoN7ecfawg) για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και την Τεχνολογική Μοναδικότητα (singularity), για το metaverse (συγχώνευση ψηφιακού και πραγματικού κόσμου), αλλά και για το αν θεωρεί πως ένα «προμηθεϊκό» μέλλον είναι ακόμα εφικτό ή ο κύβος της δυστοπίας ερρίφθη. Το 9ο Technology Forum διοργανώνουν 25 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). 

Ισορροπώντας απέναντι στο χάος 

Πολλοί πιστεύουν ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον έχουν ληφθεί και ότι ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε, για να αποφύγουμε τη δυστοπία. Τι πιστεύει ο Περονί; «Όταν ακούω “οι περισσότερες αποφάσεις για το μέλλον έχουν ληφθεί”, απογοητεύομαι πραγματικά, επειδή διαφωνώ ριζικά! Νομίζω ότι κάθε μέρα φέρνει τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ανυπέρβλητες, αλλά μαζί με τις προκλήσεις έρχεται και η δυνατότητα να αναπτύξουμε πιο επιδραστικές λύσεις, με τρόπο που τελικά υπάρχει σχεδόν τέλεια ισορροπία μεταξύ του μεγέθους του χάους που είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε και του αντίκτυπου των λύσεων που είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, για να αντιμετωπίσουμε το χάος» υποστηρίζει κι αναφέρεται στον ρόλο-κλειδί της συνεργασίας: «Αν σκεφτώ τις προκλήσεις της ανθρωπότητας, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στην κορυφή του καταλόγου. Η κλιματική αλλαγή είναι αποτυχία συνεργασίας σε μεγάλες κοινωνικές, χωρικές, χρονικές κλίμακες. Το κάνω (να ακούγεται) περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Έχουμε την τάση να νοιαζόμαστε περισσότερο για το δικό μας όφελος, παρά για το όφελος των άλλων. Αν βελτιώσουμε τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε και συνεργαζόμαστε τοπικά, βελτιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία παγκοσμίως. Συλλογικές ιδιότητες, όπως η συνεργασία, προκύπτουν από μικροσκοπικές ατομικές αλληλεπιδράσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικεντρώνομαι στην κοινωνική αλληλεπίδραση εδώ και 15 χρόνια. Πιστεύω πολύ έντονα ότι εφευρίσκοντας καλύτερους τρόπους να σχετιζόμαστε μεταξύ μας, δημιουργώντας -και πάλι η τεχνολογία παίζει ρόλο εδώ- ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων και τελικά μεταξύ όλης της ανθρωπότητας, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής». 

«Αν η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη μοιραστεί μια εποχή της ανθρωπότητας, οι μηχανές πρέπει να είναι σε θέση να μας καταλαβαίνουν καλύτερα» 

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες ΤΝ για την υπαγόρευση και τη μεταγραφή της ομιλίας σε κείμενο. Στην startup του Περονί, την OΤΟ.ai, έγινε εφικτός ο προσδιορισμός της συναισθηματικής κατάστασης ενός ομιλητή από τον τόνο της φωνής του, αντί για το περιεχόμενο όσων λέει. Πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή αυτού του είδους η τεχνολογία; «Όταν συζητάμε, συμβαίνουν πολύ περισσότερα από λέξεις που μεταδίδονται, σωστά; Αν κλείσεις τα μάτια και ακούς μόνο τα λόγια μου, θα έχεις μερική εικόνα της συζήτησης και της πρόθεσής μου. Αν εστιάσεις στον τόνο της φωνής μου, πιθανόν να καταλάβεις ότι είμαι ενθουσιασμένος, μου αρέσει να μιλάω για αυτά τα πράγματα… Και αν κοιτάξεις τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την έκφρασή μου, τη γλώσσα του σώματος, έχεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος είμαι, τι λέω και τι θέλω, (ώστε να αποφασίσεις) αν με εμπιστεύεσαι» εξηγεί.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο συνιδρυτής της ΟΤΟ, Teo Borschberg, και ο Περονί, συνειδητοποίησαν ότι η ΤΝ δεν ήταν τόσο καλή στην κατανόηση του τόνου και των «προφορικών συναισθημάτων», και ότι αυτό ήταν ένα κρίσιμο κενό. «Το ευρύ όραμα είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι αν η ΤΝ και η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να μοιραστούν μια εποχή της ανθρωπότητας, οι μηχανές θα πρέπει να είναι σε θέση να μας καταλαβαίνουν καλύτερα. Και αν μιλήσετε με οποιονδήποτε έξυπνο ψηφιακό βοηθό, θα συνειδητοποιήσετε ότι συχνά είναι απογοητευτικά κακοί στο να μας κατανοούν. Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε περισσότερες αποχρώσεις στην κατανόηση που έχουν οι μηχανές για την ανθρώπινη ομιλία και ως ΟΤΟ.ai διερευνήσαμε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, από την υγειονομική περίθαλψη και τους έξυπνους βοηθούς, μέχρι τα παιχνίδια. Συνειδητοποιήσαμε ότι μια από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας ήταν η κατανόηση της πραγματικής φύσης μιας διαδικτυακής συζήτησης, ώστε να μπορούμε ν’ αποφασίσουμε αν μια αλληλεπίδραση είναι τοξική ή γεμάτη μίσος, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στο Διαδίκτυo… Aυτό οδήγησε σε μια συνεργασία με την Unity, η οποία τελικά κατέληξε σε εξαγορά» διηγείται. 

Τεχνητή Νοημοσύνη εναντίον bullying στο Metaverse 

Το Metaverse δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σταδιακά σε κάτι που θα ενισχύει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά φαινόμενα του πραγματικού κόσμου. Μπορεί η ΤΝ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο εκφοβισμός, η τοξικότητα και η σεξουαλική παρενόχληση στο Metaverse; «Το Metaverse έχει πράγματι τη δυνατότητα να ενισχύει κατά κάποιον τρόπο το καλύτερο και το χειρότερο της ανθρωπότητας.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω στη Unity τώρα -και ξεπερνάει τη φωνή- αφορά την ενθάρρυνση και την επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς (στο Διαδίκτυο). Προσπαθώ να πιάσω το πρόβλημα από την αρχή, ώστε να κάνουμε τους διαδικτυακούς κόσμους -και δεν μιλάω μόνο για παιχνίδια αλλά και για ψηφιακές κοινότητες- εξ ορισμού φιλοκοινωνικούς. Και αυτό έχει να κάνει με την καθοδηγούμενη από την κοινότητα μετριοπάθεια, με την επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς κ.λπ. Από πολλές απόψεις πιστεύω ότι με την τεχνολογία, αν κάνουμε τα πράγματα σωστά, μπορούμε να κάνουμε τους διαδικτυακούς κόσμους, προς τους οποίους οδεύουμε ούτως ή άλλως, καλύτερους και ασφαλέστερους από τους φυσικούς» λέει. 

Η αμφιλεγόμενη, αλλά ανατρεπτική τεχνολογία της διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής 

«Μου αρέσει να λέω ότι οι πιο οικείες εφαρμογές της τεχνολογίας είναι αυτές που αφορούν τις πιο οικείες πτυχές της ζωής μας. Και αυτός είναι ο λόγος που η πληροφορική παίρνει μορφές που γίνονται ολοένα πιο μικροσκοπικές και έχουμε μετακινηθεί από τους κεντρικούς υπολογιστές στον επιτραπέζιο υπολογιστή (desktop) και από εκεί στον φορητό (laptop), και στο smartphone κ.λπ. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες στα επόμενα 5-10 χρόνια θα έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των διεπαφών των υπολογιστών πιο κοντά μας. Βέβαια, υπάρχουν διάφορες πτυχές αυτού που αποκαλούμε Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR), Εικονική Πραγματικότητα (VR), Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) κ.λπ. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ανάμειξη του φυσικού και του εικονικού ή ψηφιακού κόσμου. Αυτά για τα επόμενα πέντε χρόνια και τείνω να είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη, ελαφρώς πιο αμφιλεγόμενο, το οποίο βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό. Και είναι αυτό που αποκαλούμε διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής. Όταν βάζω πράγματα στο μυαλό μου, θα ήθελα να μπορούσα να τα “διακτινίσω” σε εσένα, ώστε να έχουμε πολύ πιο πλούσια αλληλεπίδραση. Όταν λες πράγματα που με πληγώνουν, μακάρι να μπορούσες να νιώσεις ότι πληγώνομαι. Η πιο ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, εννοιών, συναισθημάτων και λανθανουσών καταστάσεων είναι κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε, συνεργαζόμαστε, επιλύουμε προκλήσεις. Και για το σκοπό αυτό, οι νέες διεπαφές υπολογιστών και στη συνέχεια οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο» λέει, διευκρινίζοντας ότι η θέση αυτή απηχεί την προσωπική του άποψη. 

«Δεν ανησυχώ πολύ για τις δυνατότητες που έχουν οι μηχανές να ανατρέψουν την ανθρωπότητα» 

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον και όλες αυτές τις αλλαγές που η ανθρωπότητα έχει μπροστά της, συμπεριλαμβανομένης της Singularity (τεχνολογικής μοναδικότητας, ενός υποθετικού σημείου στον χρόνο όπου η τεχνολογική ανάπτυξη γίνεται ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη); Έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε περισσότερο φοβισμένοι ή αισιόδοξοι; «Είμαι αισιόδοξος, έχω μια κόρη επτά μηνών και ελπίζω ότι μπορώ να βοηθήσω στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για εκείνη και τις επόμενες γενιές. Ρεαλιστικά, θα πρέπει πάντα να φοβόμαστε για το μέλλον που δημιουργούμε, με τον ίδιο τρόπο που είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό. Απλά, με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη και η δύναμη που μας δίνεται αυξάνεται συνεχώς, λόγω της τεχνολογίας, λόγω του γεγονότος ότι η ανθρώπινη φύση είναι σωρευτική και συνεχίζουμε να εφευρίσκουμε νέα πράγματα κ.λπ. Η Τεχνολογική Μοναδικότητα είναι η ιδέα ότι οδεύουμε προς το σημείο μιας ανεξέλεγκτης (τεχνολογικής) έκρηξης. Δεν με ελκύει ιδιαίτερα, νομίζω ότι θα πρέπει να “αγκυροβολήσουμε” τη δουλειά μας σε πράγματα που είναι πολύ απτά, όπως η αξία που μπορούμε να δημιουργήσουμε αύριο, σε ένα χρόνο, πώς μπορούμε να κάνουμε τις μηχανές ευρύτερα χρήσιμες σε εμάς κλπ. Δεν ανησυχώ πολύ για τις δυνατότητες που έχουν (οι μηχανές) να ανατρέψουν την ανθρωπότητα και να φτάσουν στη Singularity, και δεν θα έλεγα ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται πραγματικά στην ΤΝ ανησυχούν» υπογραμμίζει ο Περονί, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη κατόπιν πρόσκλησης του φίλου και συνεργάτη του Απόστολου -Τόλι- Λέριου, πρέσβη του 9ου Technology Forum (TF): «Έχω κι αρκετούς Έλληνες φίλους και εκπλήσσομαι με το πόσους Έλληνες συναντώ εκτός Ελλάδας! Νομίζω ότι υπάρχουν τόσο πολλά λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα, τόσα μυαλά που προέρχονται από την Ελλάδα, που πρέπει να υπάρχει κάτι που έχει να κάνει με το οικοσύστημα στη χώρα και ήμουν περίεργος να το δω από μέσα, να μιλήσω με φοιτητές, ακαδημαϊκούς κτλ, και γι’ αυτό αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόσκληση να έρθω στη Θεσσαλονίκη και να μιλήσω στο TF» λέει. 

Ποια είναι η προοπτική των επενδύσεων στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτομίας, όπως το ελληνικό; 

«Δεν είμαι πραγματικά εξοικειωμένος με το ελληνικό οικοσύστημα. Απλώς τυχαίνει να γνωρίζω πολλούς Έλληνες. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ιδρυτές (επιχειρήσεων)… Η Ελλάδα τείνει να εκπαιδεύει πολύ καλούς μηχανικούς, πολύ καλούς επιστήμονες πληροφορικής και έχω γνωρίσει τόσους πολλούς ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και επενδυτές σε VC (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) που είναι Έλληνες και εργάζονται εκτός Ελλάδας, που αυτό με κάνει να σκέφτομαι πώς μπορεί η χώρα ν’ αξιοποιήσει τους δικούς της ανθρώπους αντί να δημιουργεί μια κατάσταση όπου εκπαιδεύονται στη χώρα και τελικά φεύγουν (…) Η εκπαίδευση είναι μακράν ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία οικονομικής αξίας και γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ελλάδα και κάθε χώρα εκεί έξω θα πρέπει πραγματικά να επενδύσει πολύ σημαντικά στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις αξία σε κλίμακα γενεών» καταλήγει.