Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2023 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που τέσσερις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας -η Φλώρινα, Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά- θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου του ΤΑP στις εξόδους του αγωγού στην Ποριά Καστοριάς και στον Περδίκκα Εορδαίας, ενώ για την πόλη των Γρεβενών το φυσικό αέριο, μετά τη μεταφορά του, θα αποθηκεύεται σε σταθμούς αποσυμπίεσης που ήδη κατασκευάζονται.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, ο οποίος περιόδευσε και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, όπου αυτήν την περίοδο εργάζονται τα συνεργεία των εργολάβων στην κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου, διαπίστωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων προχωρά κανονικά» και πως «όσο περνά ο καιρός, οι εργασίες θα γίνονται πιο εντατικές σε διάφορα σημεία της πόλης».

Στη Φλώρινα επισκέφθηκε την περιοχή Περδίκκα, όπου κατασκευάζεται το λεγόμενο «χαλύβδινο δίκτυο» μέσης πίεσης, που θα μεταφέρει το αέριο από τον αγωγό ΤΑP στις παρυφές της πόλης της Φλώρινας και από εκεί, μέσω του δικτύου χαμηλής πίεσης, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στους 5000 καταναλωτές.

Ο κ. Τσάκας εξήγησε ότι η Φλώρινα έχει το προνόμιο σε σχέση με τις άλλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας «να έχει εξασφαλίσει, από την αρχή του έργου, τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού και τα τέλη σύνδεσης των ακινήτων των καταναλωτών με το δίκτυο».
Κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά, παρουσία του δημάρχου της πόλης Γιάννη Κορεντσίδη, ο κ. Τσάκας μίλησε για τον οδικό χάρτη εκτέλεσης του έργου, εξήγησε ότι τα συνεργεία ξεκινούν τις εργασίες εκτός πόλης, ενώ σύντομα θα επεκταθούν εντός των πόλεων τόσο της Καστοριάς όσο και του Άργους Ορεστικού.

Συνέστησε υπομονή στους πολίτες «για την ταλαιπωρία που θα υποστούν, όταν τα συνεργεία των εργολάβων θα εισέλθουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης», ενώ διευκρίνισε ότι «διερευνάται η δυνατότητα της χρηματοδότησης του κόστους της σύνδεσης των καταναλωτών με το δίκτυο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την επίσκεψη στον Δήμο Γρεβενών, όπου συνομίλησε με φορείς της πόλης και περιηγήθηκε, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Γιώργο Δασταμάνη, σε σημεία όπου εκτελούνται έργα κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου.