Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής ο κύκλος των απολογιστικών αλλά και προγραμματικών ενημερώσεων για τις δράσεις και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ (2014-2020) και αυτών που δρομολογούνται μέσω του νέου (ΕΣΠΑ 2021-2027), στην κατεύθυνση του «μαραθώνιου» αγώνα που καταβάλει η Περιφέρεια να αλλάξει το πρόσωπο της Αττικής, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το δικό μας θετικό άθροισμα δημιουργίας αυτά τα τρία χρόνια αποτυπώνεται στα 1358 έργα, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, που υλοποιούνται σήμερα στην Ανατ. Αττική μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια «μέρα με τη μέρα να αλλάζουμε την Αττική προς το καλύτερο. Με τους Δήμους ισχυρούς συμμάχους θα αξιοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το νέο ΠΕΠ Αττικής προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του στο workshop που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορωπίου. Ανακοίνωσε την χρηματοδότηση δύο εμβληματικών έργων από το νέο ΕΣΠΑ: Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας προυπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσεται σε μια έκταση 65 στρεμμάτων και θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αμαξίδιο. «Ένα έργο που αναδεικνύει την Αττική, σε Περιφέρεια Ίσων Ευκαιριών», όπως ανέφερε. Το δεύτερο, αφορά την κατασκευή του διευρυμένου Κέντρου Υγείας Ανατολικής Αττικής, επαυξημένης δυναμικότητας και με δυνατότητα βραχείας νοσηλείας ασθενών. «Μια διαχρονική απαίτηση των κατοίκων της Ανατ. Αττικής, για το οποίο η Περιφέρεια εξασφάλισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και τώρα την ευθύνη έχει το Υπουργείο Υγείας. «Προτεραιότητα μας να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος και να κατανείμουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ δίκαια και ισότιμα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Τόσο ο δήμαρχος Κορωπίου, Χ. Κιούσης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Αθ. Αυγερινός, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον περιφερειάρχη και τους αιρετούς ομολόγους τους, στις τοποθετήσεις τους εστίασαν στη σημασία των έργων που εκτελούνται στην περιοχή, κυρίως στο αποχετευτικό ακαθάρτων – ένα έργο «που ζητούσαν οι κάτοικοι επί 30 χρόνια» όπως είπε ο Χ. Κιούσης, ευχαριστώντας τη Διοίκηση της Περιφέρειας για την εποικοδομητική συνεργασία. «Η Ανατ. Αττική για χρόνια ήταν η πίσω αυλή της Αττικής αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε ουσιαστικά» παρατήρησε ο Αθ. Αυγερινός προσθέτοντας πως σήμερα η Ανατ. Αττική είναι ένα εργοτάξιο με έργα που αναβαθμίζουν τις ζωές των πολιτών.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι συνολικά στην Αττική σήμερα μέσω ΕΣΠΑ, εκτελούνται 2.000 έργα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ» και πως «στόχος μας είναι να μην μείνει πίσω κανένας Δήμος, να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και θα το πετύχουμε με σχέδιο, διεκδίκηση και ευθύνη».

Τόνισε ότι η απορροφητικότητα, ξεπερνά το 90%» και ότι μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, εξασφαλίστηκε αύξηση σε ποσοστό 60%, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, οι πόροι του οποίου θα ανέλθουν στο 1,6 δισ. «Χρήματα για την Αττική, τους Δήμους και τους πολίτες. Εμείς, επίσης, έχουμε εξασφαλίσει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Είμαστε μπροστά και διεκδικούμε, να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Για τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το Γραμματικό να γίνει μία νέα Φυλή. «Θα κατασκευαστεί, αντί για ΧΥΤΥ, το πρώτο ολοκληρωμένο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Μια μονάδα που δεν θάβονται σκουπίδια, θα γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την περιοχή σας» δήλωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στους δικαιολογημένους φόβους κι ανησυχίες των πολιτών της Ανατολικής Αττικής απαντάμε με απόλυτη ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε να θάβουμε σκουπίδια στο Γραμματικό. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική ούτε μια χωματερή και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας αλλά και αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Σήμερα ήδη ετοιμάζονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Ανατολική Αττική. Σε Ραφήνα – Πικέρμι και στο Λαύριο. Και ακολουθούν κι άλλες. Ο σχεδιασμός μας εξελίσσεται ομαλά και μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Θα δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση και τον καφέ κάδο. Τελευταία μοιράσαμε στους Δήμους της Ανατ. Αττικής, μέσω του ΕΔΣΝΑ, 14 καφέ απορριμματοφόρα και μερικές χιλιάδες καφέ κάδους, για να λειτουργήσει χωριστό σύστημα συλλογής.

 

«Η Ανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο»

 

Διατρέχοντας τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται στην Ανατ. Αττική μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ανέφερε, ότι ολοκληρώνεται ως τον Ιούνιο του 2023 το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, που αφορά 90.000 κατοίκους των Δήμων. ‘Αλλα σημαντικά περιβαλλοντικά έργα αφορούν:

– Aποχετεύσεις ακαθάρτων σε Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Λούτσα, που χρηματοδοτούνται με 206 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

– Την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα με 125 εκατ. ευρώ.

– Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων σε Παλλήνη, Μαρκόπουλο, Παιανία και Γλυκά Νερά.

Επίσης με τα χρήματα του ΠΕΠ κατασκευάζονται νέες σχολικές υποδομές. Σε Νέα Μάκρη, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη, Κρυονέρι και Αχαρνές. Παράλληλα πραγματοποιούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια, ενώ δόθηκαν 33 εκατ. ευρώ σε 1.293 επιχειρήσεις, ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν με 15 εκατ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 29 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 40 εκατ. ευρώ για 8 αντιπλημμυρικά έργα και περίπου 100 έργα, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ή το ΠΔΕ έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, αστικές αναπλάσεις, αποχέτευση, τον αθλητισμό, κτιριακές υποδομές, την αντιπλημμυρική προστασία αλλά κι εκπόνηση μελετών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, Παιανίας, Ισ. Μάδης, Παλλήνης, Αθ. Ζούτσος, Διονύσου, Γιαν. Καλαφατέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κατσιγιάννης, Ε. Κοσμίδη, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Ι. Σελίμης, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Ανατ. Αττικής, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι αφού συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων επισημαίνοντας πως η Αττική αλλάζει με έργα, έθεσαν σειρά θεμάτων για την καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, η ανάγκη στελέχωσης του προσωπικού, η περιχαράκωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση υποδομών και έργων υπέρ των πολιτών, η ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ σε περισσότερες παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο και συγκοινωνιακά έργα κ.α.

Τέλος αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.