Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επιτυχή έγκριση των επιχειρηματικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Regional Growth Conference 2022, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε πως το νέο ΕΣΠΑ διακατέχεται από μια διαφορετική επενδυτική λογική σε σχέση με το παρελθόν και επικεντρώνεται σε επενδυτικές προοπτικές πράσινης ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικός είναι ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα διαθέσει σημαντικούς επενδυτικούς πόρους. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στη συνεργασία με αραβικά κράτη για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως οι τομείς της τεχνολογίας και της αγροδιατροφής αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικούς τόπους επενδύσεων. Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης ανέφερε την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ως εκείνα τα συστατικά στοιχεία που συγκροτούν την καλή επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας υπογράμμισε τη συνδρομή της έρευνας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο υφυπουργός μίλησε για την ανάγκη αποτελεσματικότερης σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας, της εξειδικευμένης γνώσης και της τεχνολογίας επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 104 ενταγμένα έργα μέσω ΕΣΠΑ για περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Επίσης, αναφέρθηκε στο επιστημονικό Hub του SDSN Greece που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα και θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. «Η κύρια αποστολή του θα είναι η παροχή επιστημονικών προτάσεων, η μελέτη δεδομένων και οι πολιτικές πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» είπε ο υφυπουργός.